Столичните адвокати се готвят за протест

10:52, 31 яну 16 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Призиви за ефективен протест и неплащане на членски внос, докато ефективно не бъдат защитени правата им, отправиха адвокати на годишното отчетно, но и изборно, събрание на столичната колегия, наброяваща над 5000 членове, съобщава "Правен свят".

Основният повод за недоволството им са "заседналите" в правната комисия на Народното събрание от началото на миналата година промени в Закона за адвокатурата, внесени от председателя на комисията Даниел Кирилов и депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС. Измененията, подготвени от самите адвокати, им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове и др. Те бяха посрещнати на нож от нотариусите, частните съдебни изпълнители, юрисконсултите и счетоводителите и които видяха в това недопустим опит за изземване на техни правомощия.

Фитилът подпали досегашният председател на комисията за защита правата на адвоката към САК Владислав Янев – един от кандидатите за председател на колегията от "Адвокати за промяна". Той обяви, че ежедневно защитниците са подлагани на репресии от страна на съдии, които им налагат необжалваеми глоби, за да им затворят устата или ги гонят от залата по време на заседания. Спомената бе и съдебната охрана, подлагаща адвокатите на "унизителни тършувания и обиски" очевидно при влизането в съответните палати. Янев напомни и за искането на главния прокурор Сотир Цацаров до Конституционния съд срещу записаното в Закона за адвокатурата право на колегиите да правят проверки по сигнали за нарушения на правата на защитниците и да искат дисциплинарни производства срещу съответните магистрати.

Темата бе подета от друг адвокат с фамилия Янев, но с акцент върху изгубеното достойнство на професията. "Няма по-унижавана и мачкана гилдия от нашата, защото не даваме отпор! За мен е обидно дисциплинарно уволнени магистрати да заявяват, че са се вписали като "едно адвокатче".А уж равнопоставеният с нас прокурор да ни гледа с презрение и да знае, че ако утре го изхвърлят и той ще стане "някакво адвокатче". Кога ще се разбере, че ние работим не за себе си, а за законността?", обяви защитникът, а речта му бе посрещната с аплодисменти.

Ако трябва, да се дадат пари на лобисти, за да се приемат промените в Закона за адвокатурата, прикани пък колегата му Иван Иванов. И издигна призив за "ако не национален, поне общоградски софийски протест на всички адвокати, но не с висене по стълбите, а с невлизане по дела. Един едноседмичен бойкот, особено по наказателни дела, ще взриви цялата съдебна система и ще обърне върху нас вниманието на депутатите", заяви адвокатът. Обърна се и с призив към трима от деветимата кандидати за председатели на САК. "Иво (Ивайло Данов – б.р.), Владо (Владислав Янев – б.р.), Райна (Райна Аврамова-Еланджиева – б.р.), от понеделник насетне забравете неприязънта, не обжалвайте избора на председател!" Приключи революционно: "За родину, напред и мачкане на всички нотариуси, частни изпълнители и т.н.!".

"Да спрем да плащаме членски внос, докато не се направи среща с председателя на Народното събрание за задвижване на промените в закона", даде своя принос към недоволството адвокат Велислав Величков (навремето депутат от СДС).

Част от изказалите се адвокати се оплакаха от липсата на пиар на столичната колегия, който да свеждал на медиите проблемите и действията на защитниците.

До ранния следобед не бяха започнали същинските изказвания на кандидатите да оглавят най-голямата адвокатска колегия в страната. Тази година за поста се борят Ивайло Данов, Владислав Янев, Захаринка Мазнева-Драгиева, Христина Георгиева, РАди Топчев, Евгения Гечева, Райна Аврамова-Еланджиева, Стойко Бърборски и Елка Пороминска.

Миналата година след балотаж между Данов и Янев за председател бе избран Ивайло Данов, но изборът бе отменен заради многобройни нарушения. Събранието е насрочено за днес и утре. Резултати от вота най-вероятно ще има в понеделник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама