Смяната на Танев не била обсъждана никога в ДБГ

10:18, 31 яну 16 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпросът за сваляне на доверието от образователният министър Тодор Танев нито някога е поставян, нито обсъждан в ДБГ. Това заяви в предаването „Тази неделя” по бТВ Даниел Вълчев от ДБГ във връзка с поисканата оставка на Танев пред дни от министър-председателя Бойко Борисов заради нарушена комуникация между министерството и медиите.

Запитан дали му е било предложено да заеме неговия пост, Вълчев коментира, че не е водил такива разговори. „Никой не се съмнява, че имам опит като министър на образованието. Когато се създаде кабинет и се правят промени, експертният потенциал е само единият. РБ в момента по-скоро се опитва да набере сила”, добави той.

За кандидатурата на Меглена Кунева за поста, Вълчев заяви, че е право на министър-председателя да внесе кандидатурата. „Г-жа Кунева има една много важна задача и това е да вкара в парламента през МС отново антикорупционния закон. Това е много важно нещо и ние настояваме от РБ той да бъде в радикален вариант”, подчерта той.

Вълчев допълни, че нямало министър на образованието след него, който ако го е попитал нещо, да не му е казал. „Сравнително прагматичен човек съм. В неделя беше приет Закон за училищното образование, в който е поставено началото и на новата образователна структура. Голямото предизвикателство пред министерството е да бъдат изработени държавните образователни стандарти, които ще разрешат законът да заработи от август”, отчете той.

„РБ лесно ще излъчи свой лидер, ако има търпението и мъдростта да изгради доверие между съставните си части и намери фигура кяото успее да отчита разаличните тенденции”, каза още Даниел Вълчев.

Гроздан Караджов, който е от гражданската квота на РБ заяви, че искат да чуят мнението на гражданския съвет. „Моето мнение ще го чуят хората, не през вашето предаване”, отсече той.

Гроздан Караджов посочи, че за разлика от повечето политици у нас проф. Танев не може да бъде винен за злоупотреба със служебното си положение. „Начинъ,т по който той е сменен остава чуство за шут за изгонване. Това е неуважение към РБ. Бойко Борисов каза, че нмого дълго го е толерирал танев за неумението му да комуникира с медиите и това за турското робство му е дошло като последна капка. Той реагира на моите думи, че е унизително за РБ”, обясни Караджов.

За номинацията на Кунева, той допълни, че е кандидатурата на РБ, която е утвърдена от политическия орган – изпълнителен съвет на РБ. „Той взима своите решения с ¾ мнозинство от присъстващите. Състои се от 21 члена. Ако бяхме останали в залта, нямаше да може да вземе решение. Нашите консултации с безпартийните депутати от групата ще се срещнем в понеделник и помолихме във вторник да бъде взето решението. Това е решение на парламентарната гурпа и след това крайното решение е на премиера”, допълни Караджов. Попитан как би описал отношенията в РБ с една дума, той заяви: „Като в един малък парламент. Има опозиця, има си безусловна подкрепяща фракция и има един център – гражданската квота, който се опитва да държи колата на пътя”.

През декември лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на Танев по време на заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. За случката съобщи Даниел Вълчев в телевизионно интервю, а ден по-късно информацията бе потвърдена и от политическото ръководство на ДБГ. Лидерът на ДСБ сподели тогава, че темата е била дискутирана, но до решение не се е стигнало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама