Танев опитал да затегне кранчето за изтичане на пари в министерството

09:20, 31 яну 16 / Политика 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не знам мотивите на премиера Бойко Борисов напълно. Приемам, че затруднение в комуникацията има. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия министърът на образованието Тодор Танев, на когото преди дни министър-председателят поиска оставката заради нарушена комуникация между министерството и обществото.

„Имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди 3 години, макар и силно променени от мен. Тогава с доста пари по оперативни програми са правени такива консултации и ряазяснения с учителите. Никой не може да ми докаже, че учителите не знаят за това. Бойко Борисов е имал предвид, че системно е била нарушена комуникацията. Законите са ни да няма вечни професори, да няма 50 университета. МОН си е изпълнило финкцията си”, подчерта Танев. Според него, ако се е чувало нещо за тази една година, е само лошото. „Не може само аз да съм виновен за всичко. Малко сложиха пипер в манджата и някои сайтове написаха страшни заглавия. Идваха 40 медии в МОН и се убедиха, че с моята ръка съм внесъл обратно стихотворения, които отдавна ги няма. Например „Предсмъртно” на Вапцаров, което 20 години беше забравено. Важен е следващият министър, който ще има добре послана промяна”, добави Танев.

Той допълни, че основната атака е срещу някои чиновници в министерството. „Професионалното образование не е само за МОН, а и за социалното министерство”, посочи той. За това, че ще бъде съветник на премиер, Тодор Танев коментира, че Борисов е пътувал и решил това нещо в Бургас.

За Меглена Кунева той посочи, че ще се събере гражданският съвет. „Гражданският съвет не е присъствал в тези формати. Юристи още преди 9 септември са били поставяни за министри на земеделието например, а след няколко месеца на здравеопазването. Кунева е такъв юрист и ще закачи нещата, където и да е”, ироничен бе Тодор Танев. Той обаче призна, че тя е интелигентен човек, но имат правото да си кажат думата. „Дано да е човек, който се разбира със съвета на ректорите, с ръководството на БАН и със синдикатите на учителите на Янка Такева. Комуникирал съм перфектно с тях”, увери той.

„Казвал съм, че затягам кранчетата в МОН. Нещата стоят доста по-близо до 1,3 млрд. лева. Плащаме по 20 млн. лева за учебници на година”, похвали се Танев.

Запитан кой управляваше МОН, той заяви, че то се управлява от министъра. „Както виждате мен обвиняват за всичко. Вторият, който управлява е главният секретар, който знае какви пари къде са. Това създава възможности за... е така, не искам да довършвам. Не го обвинявам, в момента сме в идеални отношения”, добави той.

Танев бе категоричен, че при първа възможност ще подаде оставката си, за да даде по-дълъг период на неговия наследник, за да не обяснява, че е наследил нещо лошо от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама