Възстановяват покрива и стенописите на варненски храм

08:35, 31 яну 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на варненския район "Аспарухово" Калина Белмезова и общински съветници обсъдиха с отец Добромир от храма "Свети цар Борис – Михаил" предстоящия ремонт на покрива на църквата. Средствата в размер на 20 хил. лева, необходими за реконструкцията, са заложени в новия бюджет на Варна, който бе гласуван от общинския съвет в сряда.

"Ще започнем цялостния ремонт на покрива веднага щом метеорологичните условия ни позволят. Предвиждаме топлоизолация за междупокривното пространство, както и измазване на камбанарията. Имаме желание храмът да бъде обновен за Великден", заяви отец Добромир и показа пораженията по стенописите вследствие на течовете от покрива.

Влагата е нанесла сериозни щети, но вече са водени разговори с автори на стенописи, които са дали уверение, че могат да ги възстановят напълно. С подкрепата на дарители ще се работи стена по стена, за да не възпрепятстваме посещенията в църквата, обясни духовникът.

Представителите на местната власт увериха, че духовниците от храма могат да разчитат на подкрепата на общината и за социалната дейност, която развиват. Те благодариха на отец Добромир за усилията, които се полагат и в Неделното училище, в социалната кухня и в Православния център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. княз Боян Енравота".

От 1999 година насам центърът е помогнал на много младежи, а в момента се осигурява грижа за 8 наркозависими от различни части на страната. Неделното училище към храма, създадено преди повече от 10 години, се посещава от 40 деца, разделени в 2 групи – от 3 до 6 и от 7 до 16-годишна възраст. Кандидат-гимназисти пък получават помощ в подготовката за изпитите по математика.

Социалната кухня вече 6 години храни между 150 и 250 души. Двайсетина младежи помагат с разноса на топла храна по домовете на нуждаещи се. Всяка неделя доброволци посещават пациентите на Онкоболницата, които ги посрещат с радост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама