Голяма част от произведения в област Добрич мед не е реализиран

08:24, 31 яну 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много от пчеларите в област Добрич не са реализирали произведения през 2015 г. мед в очакване на по-добри цени, каза председателят на сдружение „Пчела Добрич” Стойчо Стойчев.

През миналата година е имало сътресение на пазара на мед. Стартовите цени са били 5,30-5,50 лева за килограм, а сега търговците предлагат цени от 4,60-4,80 лева. Пчеларите задържат и изчакват по-добри цени. Предположенията са, че цената ще се стабилизира около 5 лева.  Очаква се, че през февруари – март пазарите ще се раздвижат.

Медът та добруджанските пчелари е основно за износ. Експортът е най-вече за Германия, където нашите търговци го продават за 2,80 евро. Недостатък е, че България изнася мед само като суровина, а не като краен продукт, коментира Стойчев.

По думите му, 2015 г. не е била от най-добрите за пчеларството. Средните добиви са били по-ниски и пчеларите са получили по 18 до 25 килограма мед от кошер. Произведен е основно слънчогледов мед.

Пчеларите се надяват на успешно презимуване на пчелните семейства. Меката зима е довела до понижаване на хранителните запаси, но, това от друга страна води до по-лекото презимуване, обясни Стойчев. Сега пчеларите ще трябва да подхранят пчелите. Надеждите са, че зимната смъртност ще е по-малка. Студовете през следващите дни, ако са краткосрочни, не биха повлияли фатално на пчелните семейства. По-проблемно би било, ако тези студове са в края на март, каза още председателят на сдружение „Пчела Добрич”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама