Търсят дарители за православен храм във Виден

08:15, 31 яну 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дарители за довършването на православен храм в село Виден търсят от община Павел баня. Нужни са още 20 хил. лв. за довършването му.

 Жителите на павелбанското село Виден честват днес храмовия си празник, посветен на Свети Атанасий, патрон на старата местна църква. Тя обаче не може да приеме миряните дошли за празника. Останали са само руините й, потънали в сняг и в ледените крайбрежни води на язовир „Копринка”.

Строежът на нова църква започва още през далечната 2006 г. , когато кметът на община Павел баня Станимир Радевски прави първата копка. Освен на средства от бюджета се разчита на щедростта на хората. Мнозина отварят сърцата си. Проектът за новата църква е дарение от младия архитект Борис Георгиев от Казанлък. Жените от пенсионерски клуб „Добри сърца” в селото са дарили досега около 4 хиляди лева. Парични дарения са направени от много хора, други хък участват с доброволен труд в монтажа на куполния кръст и металните детайли.

Иван Бубев, възпитаник на Художествената академия и един от най-талантливите съвременни художници-резбари в България, пък дарява великолепен резбован иконостас, който е изработил сам. Сградата е готова, но и днес храмът няма да отвори врати за да могат виденци да отпазнуват деня на Свети Атанасий. Все още  стенописите, стъклописите и подовете не са завършени, дворът не е ограден и благоустроен. Специалисти са изчислили, че за довършителните работи  са нужни още най-малко 20 хиляди лева.

Затова община Павел баня се обръща отново с молба към всички благочестиви и щедри люде, особено към ония, чиито фамилни корени са от с. Виден,  да направят дарения от сърце – така, както някога са го правили дедите им в най-тежките робски години. За да бъде възроден и отвори широко вратите си храмът „Св. Атанасий” на ползу роду и за възхвала на православието.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама