Божана Апостолова събира идеи за спасение на България

16:28, 29 яну 16 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкретни идеи за това какво да се направи за младите българи, за да може България да тръгне по верния път, събира Божана Апостолова. Предложенията, които тя очаква на личния си имейл: [email protected], ще бъдат анализирани от група интелектуалци, за да се създаде конкретна стратегия за действие.

До този извод стигнаха след едночасова дискусия събралите се на днешната среща, инициирана от Апостолова за създаване на комитет за спасение на България.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, интелектуалци от цялата страна откликнаха на емоционалния призив на пловдивската издателка. Идеята подкрепиха Георги Господинов, Стефан Цанев, Тома Томов, Анжел Вагенщайн. Никой от тях обаче не успя да присъства на днешната учредителна среща в Пловдив.

"Не съм звънила на никого и никого не съм канила поименно. Получих много имейли и поздравления. Стефан Цанев ми написа писмо", сподели издателката. Тя цитира част от писмото: "Божана, идеята ти е много хубава и възрожденска, но я лансираш в неподходящо време. Положението в държавата в момента е крайно нестабилно, определени кръгове правят всичко възможно да свалят правителството. Не че съм поклонник на това правителство, но хората, които искат да го свалят, не са за предпочитане. Те ще извършат това не за добруване на народа, те защитават своите лични олигархични интереси".

В хода на дискусията се чуха различни предложения. Те обаче не бяха насочени конкретно към дейността на комитета, а по-скоро звучаха като монолози за духовната нищета и упадъка на България.

Според Жорж Трак голямата беда на България е в това, че младите нямат доверие в обществото. Разградена е духовната същност на българина, думите са загубили смисъла си, няма национален идеал.

"Младите хора са нашите учители и трябва да се вслушваме в тях. Нека да питаме тях, те казват толкова умни неща, каквито нашето обременено и заразено съзнание не може да създаде. Затова нека младите да кажат как виждат те нещата", предложи филологът Петя Белева.

"Днес дойдох, защото исках да чуя какво ще кажат и какво ще решат интелигентните хора в тази държава. Искам експертно мнение от хора, които пишат книги, които разбират от история, нека те да кажат какво да се учи и какво да се следва. Ние загубихме надеждата, защото навсякъде виждаме абослютно разслоение. Когато се опиташ да помогнеш на някого, виждаш как 10 човека го подминават. Кога млад човек ще има някаква подкрепа и кога аз лично трябва да спра да си задавам въпроса дали не трябва да замина за чужбина", сподели журналистката Мариана Петрова.

Младият музикант и хореограф Ангел Ненов, основател на читалище, пък бе категоричен, че единственото, върху което трябва да се концентрира работата на подобен комитет, е образованието и децата. "Оттам започва всичко, нещата могат да се оправят, когато сегашните деца се образоват и възпитат правилно", убеден е той. Затова дейците на културата са хората, които трябва да окажат натиск и да въздействат върху Министерството на образованието, смята Ненов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама