Продължава да расте безработицата в Търговище

16:13, 29 яну 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8563 са били регистрираните безработни в област Търговище в края на миналата година, отчетоха от Регионалната служба по заетостта. Техният брой се увеличава с 288 в сравнение с края на ноември, което е характерно за зимния период и в края на годината, поясниха експертите. Равнището на безработица, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 17,4%,, което е със 7 на сто над средното за страната.

42 % е безработицата в община Антоново, близо 37 % в Опака, 28 % в Омуртаг, 16 % в Попово и 11 % в Търговище. В бюрата по труда основно са вписани хора, които нямат образование и специалност, а половината от регистрираните на борсите са на възраст над 50 години. 

През декември постъпилите на работа безработни от област Търговище са 194. 140 са били обявените свободни места. През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика бележи спад, отчитат специалистите и посочват, че кадри са се търсели най-вече от преработващата промишленост, търговията, държавното управление, образованието, селското стопанство, транспорта и хотелиерството и ресторантьорството.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през декември са заявени 17 работни места – предимно по схемата за младежка заетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама