Екип от професионалисти ще работи за предотвратяване на рецидиви на домашно насилие в област Търговище

15:51, 29 яну 16 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Минимум 120 жертви на домашно насилие ще бъдат подкрепени с консултиране и водене на дела през настоящата година, обявиха от „Асоциация НАЯ” Търговище. Неправителствената организация подписа договор с Министерство на правосъдието. Така със средства от държавния бюджет е осигурено финансиране за две от основните програми на Асоциацията – за пострадали от домашно насилие и за извършители на домашно насилие.

През следващата една година организацията планира да разшири предоставяните услуги за жертви на домашно насилие от област Търговище, които включват  социално и психологическо консултиране, социално посредничество и съдебна защита. В това число са и мобилните екипи в малките населени места от региона, където организацията има разкрити приемни.

За да се предотвратят повторни посегателства върху жертвите ще продължи да работи Програмата за извършителите на домашно насилие.  Предвидени са срещи с полицаи, прокурори и съдии във връзка с прилагане на Закона за защита от  домашно насилие и по-конкретно посещаването на специализирана програма за извършители на домашно насилие. Търговище беше един от първите градове в страната където тази програма беше разкрита през месец март 2014 г. До този момент е работено с 6 извършители на домашно насилие, които имат постановени мерки от Районен съд Търговище. Амбицията на екипа е Програмата да започне да се прилага и в Попово, и в Омуртаг. В рамките на настоящия проект „Асоциация НАЯ” ще подаде заявление за членство в Европейската мрежа за работа с извършители на домашно насилие, където ще представи своята програма и процедура и ще има възможност да участва в инициативи за споделяне на добри практики и обмяна на опит с организации от други държави.

През следващите месеци предстои да бъдат обучени и 20 професионалисти, работещи по защитата на пострадали от домашно насилие от региона, които участват в мултидисциплинарните екипи по места. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама