Машинно гласуване в половината от секциите на президентските избори иска Реформаторският блок

15:38, 29 яну 16 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Реформаторския блок е обсъждано да се предложи на президентските избори половината от секциите в страната да предлагат машинно гласуване. Това съобщи пред журналисти в Добрич народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на Движение България на гражданите Настимир Ананиев. Заедно с него бе Стефан Марков, който е председател на младежкото звено на ДБГ. Поводът за посещението им е учредяване на младежка организация на Движението в града. В пресконференцията участва и кметът на Добрич Йордан Йорданов, който е областен председател на Движение България на гражданите.

Според Ананиев, машинното гласуване ще се улесни целият процес на гласуване и броене. По този начин ще отпадне и големият брой невалидни бюлетини. Яко има машинно гласуване процентът на невалидните бюлетини ще спадне до минимум.

Електронното гласуване Ананиев определи като ключово по отношение на изборното законодателство. Той посочи, че в Закона за електронната идентификация, който мина на първо четене, се задава срок до 2018 г. в документите за самоличност на българските граждани да бъде сложен чип, в който да има електронна идентификация, с която може да се гласува по електронен път. Заради това техническо изискване ще се забави процесът, като очакването е след 3 до 5 години в България да има възможност да се гласува по електронен път.

„За нас ключова е активната регистрация – изчистване на избирателните списъци. Искаме изчистване на т.нар. мъртви души“, каза Ананиев. От РБ са внесли в Народното събрание предложение за машинно броене на бюлетините. След това, което се случи на последните избори, на нас ни трябва по-добър вариант за машинно броене, но и да се фокусираме върху разширяване на машинното гласуване.

Настимир Антаниев съобщи, че се очаква меморандумът между ГЕРБ и РБ да подписан между 10 и 15 февруари. В момента текат преговори между двете преговорни групи. Преговорите се базират на декларация на РБ, която изважда пред скоби вече установени договорки между РБ и ГЕРБ, които са в коалиционното споразумение, подписано при формирането на кабинета. „Изваждаме ги пред скоби, като поставяме конкретни срокове за различните законопроекти, за които имаме очакване да се включат“, каза Ананиев. Сред ключовите теми са административната реформа, енергетиката, образованието, здравеопазването, изборното законодателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама