Липса на комуникация между образованието и бизнеса отчетоха в Русе

15:33, 29 яну 16 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на провелото се днес заседание на Областен обществен съвет за прозрачност и гражданско наблюдение на дневен ред отново стоеше проблемът за недостига на ученици в Област Русе и връзката образование – последваща реализация на пазара на труда.

Резултатите от обобщения доклад от проведеното анкетно проучване за съответствието между учебните програми в средните и висшите училища и потребностите на бизнеса в Област Русе сочат, че като цяло комуникационните канали между учебните заведения и фирмите не се използват ефективно. Докладът отчита необходимостта от преразглеждане на отделни учебни предмети. Контингентът респонденти не може ясно да определи дали има „необходими” дисциплини, които да се въведат като задължителни в учебните планове и програми. Не е особено категоричен и отговорът на въпроса „Квалификацията на свободната работна сила в региона отговаря ли на изискванията на бизнес средата?“, като 53% от респондентите считат, че квалификацията на свободната работна сила в региона не отговаря на изискванията на бизнес средата, а 32% се затрудняват да преценят.

Общият брой на респондентите е 129, от които преобладава делът на трайно заетите. Чисто организационно прави впечатление, че активността на жените, които с готовност за съдействие са се отзовали на анкетата, е близо два пъти по-висока от тази на мъжете. 

Отчетеният резултат предизвика дискусия, която „роди” конструктивни решения и насоки за по-качествена бъдеща работа при провеждането на нови социологически изследвания.

Част от предложенията се отнасят до организиране на фокус групи по професии в рамките на анкетно проучване, а също така сегрегиране на групите, т.е. представяне на резултатите по подизвадки на респондентите. Интерес предизвика и дадената насока за оформяне дизайн на проучването за по-реални изводи.

В продължение на образувалата се дискусия, Надка Бончева – регионален секретар на СРС на КТ „Подкрепа“ Русе, коментира допускането на прием на ученици в повече паралелки отколкото е реалният брой на кандидатстващите. Тя отправи предложение, което по-късно бе допълнително оформено и прието, за провеждане по подходящ начин на проучване на последващата заетост на учениците по специалности в Област Русе. Този анализ ще бъде реализиран в сътрудничество между Регионален инспекторат по образованието – Русе и РУ „Ангел Кънчев“ в срок до края на месец май тази година. Резултатите ще бъдат представени на следващото заседание на Областния обществен съвет за прозрачност и гражданско наблюдение.

Галина Шопова – председател на Сдружение „Учителска подкрепа“, коментира възможностите за провеждане на курс на обучение на учениците след 6 клас по професионална ориентация. Тя посочи като възможност и държавната намеса в скрепяване на връзката бизнес – образование, предоставяйки в подходяща форма преференции на бизнеса за неговата роля в приобщаването на свеж човешки ресурс. Като съществен елемент в цялостния процес е работата с родителите, които заемат изключително важна роля в развитието на децата.

Станимир Станчев – заместник областен управител, подчерта, че чрез избраните теми за анкетно проучване се търси фокусът на идентифицирания проблем с намерението да бъдат изведени конкретни мерки за неговото преодоляване. Той увери в готовността на Областна администрация – Русе да проведе кръгла маса по проблемите на образованието и бизнеса, но не пропусна да отбележи, че съществена компонента в бъдещото развитие на този въпрос е желанието за сътрудничество и съвместна работа на двете заинтересовани страни. 

Колеги от Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз запознаха с  доклад на тема „201 организации говорят за европейските фондове в България“, финансиран по норвежка програма. Докладът реално обхваща анализ на три групи организации – такива с опит с един проект, т.н. прохождащи организации; управляващи от 3 до 4 проекта, т.н. стабилни организации; и такива, управляващи 10 и повече проекта, известни с поведението си на обществени ментори. 

Илиян Илиев постави акцент на някои проблемни въпроса при кандидатстването и ползването на фондовете на ЕС. Някои от тях се отнасят до това, че сроковете за кандидатстване и одобрение не се спазват, партньорството в определени случаи е само формално, съществуват разминавания между административен капацитет (този на управляващия програмата) и на ползвателя на фондовете (бенефициента), случва се промяна в изискванията, въпреки положителните ефекти за обществеността, липсва гарантирана устойчивост и др. В обобщение стана ясно, че тези фактори правят системата нестабилна, създават взаимно напрежение и трусове.

Освен изведеното по-горе решение, останалите касаят провеждането на „Дни на отворените врати“ по съгласуван график, на които да бъдат поканени ученици от горните класове на Математическа гимназия “Баба Тонка”, гр. Русе, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети” – Русе, СОУ „Христо Ботев“ – Русе, ПГПТ „Атанас Ц.Буров“ - гр. Русе и студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“. 

Формулиране на предложения за теми за анкетно проучване, които да бъдат актуални и засягащи Област Русе. След идентифициране на подходяща тема, да се потърси помощта на преподаватели и студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев“, които да разработят Методология и Анкетна карта. 

Съгласуваният Обобщен доклад от Областния обществен съвет да се изпрати на кметовете на общини в област Русе за сведение и за предприемане на действия по тяхна преценка и да се публикува на електронната страница на Областна администрация – Русе.

Докладът „201 организации говорят за европейските фондове в България“ на Коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз може да бъде намерен на http://www.fesbg.org/. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама