Президентът поиска комунизмът да се изучава в училище

15:11, 29 яну 16 / Политика 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев се присъедини към Петицията за изучаване на тоталитарните режими през ХХ век в учебниците по история, инициирана от народния представител от ГЕРБ Методи Андреев. Това се случи по време на среща на държавния глава с Методи Андреев и с евродепутата Владимир Уручев, съобщиха от прессекретариата на “Дондуков” 2. Документът обединява четири досегашни подписки – на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава.

Към момента Петицията е подписана от повече от 100 народни представители и от български депутати в Европейския парламент.

Президентът изказа благодарност на инициаторите на Петицията и определи инициативата им като достойна. „Каква по-смислена кауза от тази да научим уроците си от историята. За съжаление, Европа днес все повече показва, че не го прави“, коментира държавният глава.

Петицията, адресирана до Министерството на образованието и науката, си поставя за цел историята на тоталитарните режими да бъде включена по обективен начин и да има значимо присъствие в учебната програма в българските училища. Инициаторите призовават в българските училища да се изучава най-новата българска история. „Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно“, посочи Методи Андреев по време на разговора. Според евродепутата Владимир Уручев, днешното младо поколение българи не познава най-новата ни история, включително тази на прехода след краха на тоталитарния режим.

Петицията може да бъде видяна ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама