Мартин Митев: Бюджетът на община Плевен е реалистичен

14:02, 29 яну 16 / Политика 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Приехме възможния бюджет за община Плевен през тази година. 76. 5 милиона лева са реалистичните възможности на този етап, но са ни нужни повече средства". Това заяви председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев на пресконференция в пресклуба на БТА днес.

Митев допълни, че по неговото мнение финансовата децентрализация на общините у нас не е на нужното ниво и на практика община Плевен управлява не повече от 7-8 процента от средствата. Всички останали средства са предоставени от държавата за строго определени дейности, които не биха могли да се "пипат", защото това ще означава съкращения на хора или орязване на дейности.

Председателят припомни, че тази година средствата за спорт бяха увеличени със 100 000 лева и се постигна сума от 400 000, при първоначално предвидени 300 хиляди лева. Разликата ще бъде компенсирана с нова стратегия за уличното осветление.

Друго значимо решение на ОбС - Плевен е отделянето на средства за доизграждане на православния параклис в с. Ясен, като стойността им възлиза на 30 000 лева. Заделени са и 10 000 за проектиране на православен храм в размирното с. Буковлък.

Тази година са предвидени и 25 000 лева за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на общината. Определена е и комисия, която да разглежда документите на кандидатите за помощ, която е съставена от общински съветници, акушер-гинеколог, двама представители на общината и юрист. Председател на комисията е д-р Калин Поповски.

Мартин Митев коментира и решението за "преместване" Улицата на цветята с 350 метра на северозапад, което стана наложително след многогодишна съдебна сага. Той разкри, че пребиваването на павилионите за цветя там е невъзможно от юридическа гледна точка и това налага преместването им.

"Прегледахме всички възможни варианти да запазим тази уличка, но приехме решение да преместим павилионите на ул. "Заменхов". Имаше доста сериозни призиви да я преместим до Дом на книгата. Това бе най-удачния вариант" , коментира Митев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама