Русенски полицаи спасили човешки живот наградени с писмени похвали

13:50, 29 яну 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С писмени похвали бяха наградени днес мл. инспектор Орфей Орфеев и мл. инспектор Александър Павлов от началника на Първо РУ на Областната дирекция на МВР в Русе Пламен Първанов.

Отличията са дадени на основание чл. 191 и чл. 192 ал. 1 т.1 от ЗМВР във връзка с чл. 3 от Наредба 347 за условията и реда за награждаване на служители на МВР и за постигнат конкретен принос при изпълнение на служебните си задачи, както и проявена съобразителност и решителност за спасяване на човешки живот при възникнал пожар.

Случаят, за който Topnovini.bg вече съобщи, е от нощта на 22 срещу 23 януари разказа началникът на Първо РУ Пламен Първанов. Около 3:56 ч. в дежурната част на Обласнта дирекция на МВР се получава сигнал за възникнал пожар в апартамент на улица "Борисова" 27, в който има живущи. Отивайки на място служителите установяват, че от терасата излиза гъст дим. Качват се по стъпалата до 4-ия етаж. Там те са посрещнати от гражданите подали сигнала.

Двамата служители са проявили творчество и са успели да отворят металната врата, без да причинят материални щети. От апартамента те са изнесли възрастния мъж, роден през 1929 г.

Съвместно с пристигналите на място служители на РС "Пожарна безопасност и защита на населението" пострадалият е свален на ръце по стъпалата, спасявайки по този начин живота му.

Вследствие на инцидента мъжът е получил изгаряния по лицето, но вчера вече дори е бил изписан от болницата.

"В създадената ситуация трябваше да проявим наистина креативна мисъл, защото според сигнала имаше живущи в този апартамент. Научихме още, че там има и газова бутилка. Живущ в съседно жилище ни осигури тръбен ключ, с който разбихме вратата. На място присгнаха и служители на РСПБЗН. Те влязоха пред нас в апартамента и издърпаха лицето, което бе паднало срещу входната врата. Ние с колегата го изнесохме надолу по стъпалата. Вече бяхме слезли долу и слагахме пострадалия на носилка, за да се погрижат по-бързо за него от Бързата помощ и чухме взрив на газова бутилка. Хвръкнаха и стъкла", разказа 32-годишният мл. инспектор Орфеев.

Той и колегата му мл. инспектор Павлов, който през следващия месец ще навърши 28 г., коментираха, че близки на пострадалия не са се срещали с тях след инцидента, като отчетоха, че единствено важно за тях е, че са си изпълнили дълга в този случай и са спасили човешки живот.

Оказа се, че двамата служители на Първо РУ работят заедно от около 4 г., през които са успели да оформят много добър тандем, преодолявал неведнъж подобни сложни ситуации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама