Търговище отбеляза Освобождението си

13:45, 29 яну 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговище отпразнува 138 години от своето Освобождение от османско владичество. Празникът събра хора от различни възрасти, представители на институции, партии, училища и сдружения. Събра ги уважението и преклонението към делото на освободителите и паметта към жертвите на свободата, към всички знайни и незнайни радетели за независимост и създатели на града ни.

По програма точно в 11.00 часа от централния площад "Свобода" в Търговище стартира шествие, водено от Духовия оркестър при Общината, с диригент Красимира Коларова, съпроводено от кмета д-р Дарин Димитров, от ставрофорен иконом Славчо Проданов, от областния управител Светлин Бонев, народния представител Венка Стоянова, от много граждани и ученици от Първо ОУ "Христо Ботев". След поднасяне на цветя и венци на паметника на освободителя на Търговище ген. Казимир Ернрот, на Морената се състоя ритуал, който тази година бе белязан със слово на директора на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева за патриотичния подем на търговищенци преди 138 години, съпроводено с поздравление от Алим Жаманов - вицеконсул на Руската федерация в град Русе и полк. доц. д-р Александър Евлогиев - декан на факултет "Артилерия" към Националния военен университет.

Получени бяха и множество поздравителни адреси, сред които този на контраадмирал Митко Петев - командир на военноморските сили.

По традиция бяха поднесени цветя и венци от признателните поколения на Морената, последвано от панихида в храм "Успение Богородично" и камбанен звън от двете църкви в Търговище. Почетната стража бе от членове на патриотичен клуб "Възраждане", облечени в униформи и одежди отпреди 138 години.

Тази вечер предстои факелното шествие, организирано от Първо ОУ "Христо Ботев" и граждани и интермедията, спектакъл - възстановка "Януари 29" е от 19 часа в Кукления театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама