ЕК подкрепя плановете на Швеция за депортиране на бежанци

13:29, 29 яну 16 / Свят 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия подкрепя плановете на Швеция да депортира над 80 000 бежанци, дошли в страната през 2015 година. Според представители на ЕК инициативата на скандинавската страна отговаря на европейските разпоредби и дори би могла да подсили миграционната политика на Стария континент, съобщава британския в. "Индипендътн".

"Страните имат право и наистина са длъжни да връщат хора, които нямат право да останат в ЕС. От съществено значение е да сме сигурни, че молбите на търсещите убежище ще бъдат обработвани бързо“, каза говорителката на ЕК Наташа Берто. По думите й от ЕК не искат да оставят впечатление, че Европа е отворена врата. 

Швеция е втората най-популярна дестинация за мигранти след Германия. Със своето население от 9,8 млн. души, през изминалата година Швеция е дала убежище на над 160 000 души, която я нарежда на първо място сред държавите в ЕС по брой на бежанци на домакинство.

След въвеждането на по-строгите правила за граничен контрол броят на новопристигащите се забелязва рязък спад от 10 000 души на седмица през октомври, до 100 души на ден в момента.

По-рано Шведският министър на вътрешните работи Андерс Игеман заяви, че ще бъдат провеждани чартърни полети за връщането на мигрантите. „Първата стъпка ще бъде доброволно връщане, но ако това не проработи, ще трябва да ги връщаме със сила“, каза той и допълни, че страната се опитва да постигне сделка с Афганистан и Мароко за прием на върнатите мигранти. Според Игеман през тази година се очакват около 45 000 молби за убежище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама