С час по родолюбие ученици отбелязаха Освобождението на Търговище

13:16, 29 яну 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
138 години от Освобождението на Търговище отбелязаха учениците и учителите от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов“. Те проведоха час по родолюбие в музея „Хаджи-Ангелова къща“ - паметно място, свързано с 29 януари 1878 г., когато под командването на генерал Ернрот и полковник Карганов  град  Ески Джумая е освободен от петвековните поробители.

"Ученици от VІ в клас, участници в Танцов ансамбъл „Мисионис“, в скаутския клуб, в Патриотичен клуб „Възраждане“, специалисти от Регионалния исторически музей – всички бяха обединени от чувство на признателност към саможертвата и героизма на нашите предци, на патриотизъм и национална гордост. Емоционалният разказ на Валентин Княжевич – старши учител в начален етап, историческите светини в музея, облечените в национални носии ученици под ръководството на Иванка Василева – старши учител по хореография и ръководител на танцовия ансамбъл, превърнаха часа по родолюбие в едно неповторимо преживяване." споделиха от учебното заведение.

Изявата е свързана и с националната инициатива „Осинови паметник“, за реализирането на която ІІ СОУ „осинови“ Хаджи-Ангеловата къща, където е експонирана Етнографската сбирка на Регионалния исторически музей.

„Осинови паметник” е инициатива, съпътстваща Националното честване на Шипченската епопея през месец август 2014 година. Тя е насочена към познаване и опазване на историческите старини не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Провежда се под патронажа на Президента Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама