Три нови професии предлагат на учениците в област Разград

12:35, 29 яну 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три нови професии са включени в предложението за държавния план-прием в област Разград за учебната 2016/2017 година. Това стана ясно след състояло се заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие в Разград, на което е било обсъдено предложението на Регионалния инспекторат по образование.

За първи път в СОУ „Христо Ботев” в Лозница ще има паралелка „Хореография”, като приемът ще бъде след 8 клас. Нови са  и паралелките „ Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения за деца със СОП” след 8 клас в ПГИ „Робер Шуман” и „Агроекология” след 7 клас в ПГССХВТ „Ангел Кънчев” в  Разград.

В изготвения план-прием са включени и предложенията на директорите за 20 профилирани и професионални паралелки с прием след завършен 7-ми клас и 34 паралелки, в които ще се осъществява прием след осми клас. 

Предложени за одобрение са и седем паралелки със задочно обучение, като целта на разкриването им е намаляване на безработицата и несъответствията между квалификацията на кадрите и изискванията на пазара на труда. В новия план са включени още шест защитени професии.

Завършващите седми клас тази учебна година в региона ще бъдат 1074, а осми клас завършват 720 ученици.

Предстои държавният план-прием за следващата учебна година да бъде изпратен за одобрение в Министерството на образованието и науката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама