Насилник съди жертвата си за отвличане

12:32, 29 яну 16 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
331 души в Пловдив са  потърсили помощ и подкрепа срещу домашно насилие от фондация "Джендър алтернативи", съобщи адвокат Милена Кадиева. Един от най-комплицираните случаи  е в пловдивско семейство с две непълнолетни деца, при което има класическо домашно насилие.

"Бащата е упражнявал пълен и цялостен контрол върху майката, следял е всяко нейно действие.  Изнасилвал я е жестоко. Децата са били  редовно дисциплинирани с бой", разказа Кадиева. Семейството  заминава в чужбина на работа, жената търси помощ от властите там. Настанена е в Кризисен център, започва процедура по развод. "Съдът там предоставя родителските права на майката и приема, че има извършено насилие.  Бащата има само ограничен режим за срещи и контакти",  допълни юристът.   

На непълнолетното момче му се налага да вижда бащата. След като остава без работа, жената се връща в България.  Уведомява службите  и  бившия си съпруг.  В България  мъжът  решава, че има незаконно извеждане на детето, и започва производство срещу майката, че  е отвлякла сина. Властите от другата страна издирват жената с европейска заповед за арест и я задържат пред очите на детето. По закона за защита от домашното насилие детето получава заповед за незабавна защита и  контактите с бащата са ограничени.

"Водихме производство срещу заповедта  за арест на майката и есктрадицията, българските магистрати се произнесоха на две съдебни инстанции , че майката не е извършила престъпление" , обясни Кадиева.  

Следва нов обрат в драмата - на първа инстанция пловдивският съд е приел, че няма насилие и че бащата се тревожи за сина си. Решението е обжалвано. Окръжният съд в Пловдив  е постановил  забрана мъжът да  приближава момчето в продължение на 12 месеца.

Веднага след това бащата е образувал в София друго съдебно производство по т.нар. Хагска конвенция. Той твърди, че жената е отвлякла сина. Софийският градски съд е приел, че бащата е насилник, и категорично му отказва срещи.

В момента е висящо последното производство между страните. Майката иска нова защита, защото едногодишната заповед е изтекла.  "Това е пример, че от класическо домашно насилие може да се стигне до тероризъм от единия към другия родител", завърши Милена Кадиева.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама