Изложба на фотоси за блясъка на Третото българско царство гостува в Разград

12:32, 29 яну 16 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай Деня на Разград Регионалният исторически музей в града и Движение за национално възраждане „Оборище“ представят изложбата „България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“.

Експозицията е подредена в Общинския културен център и ще бъде достъпна за жителите и гостите на града до 10 март.

Изложбата представя част от историята на България, все още непозната за много хора. Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков - доктор по социология, фотограф.

За 43 месеца фотосите са гостували на 43 места в Европа, Азия и България. За празника на Разград „България в блясък“ е подредена за 44-ти път.

В са събрани образите на българските владетели, полагащи основата на Третата Българска Държава на Балканския полуостров - на младия офицер и бъдещ български княз Батенберг, на смелия авантюрист и основател на втората династия цар Фердинанд, на княгиня Мария Луиза, на цар Симеон и др.

Зад фотопаната стоят имената на големи портретисти като Никола Михайлов, Кирил Василев, Адам Петровски. Намират място и големите дворци на Третото Българско Царство: Царският дворец в София, Врана, храм „Свети Александър Невски“, Царска Бистрица, Евксиноград, Александровски дворец в Русе.

Посетителите ще видят и снимки на разградчанина – министър-председател на 60-то правителство на България през 1944 г. и убит от така наречения „Народен съд” Иван Багрянов. Те са подредени в специален кът.

Освен изложбата Тошо Пейков е издал и книга „България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство", в която на 386 страници са публикувани 384 малко познати, отлично реставрирани, голямо форматни, рисувани официални портрети и фотографски снимки на владетелите, министър-председателите, техните съпруги и деца, писателите, художниците и интелектуалците. Екземпляри от нея Пейков подари на общината, Регионалния исторически музей и библиотеката. Книгата ще получат и част от училищата в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама