"Пощенска банка" продаде 280 млн. лв. лоши кредити

12:24, 29 яну 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Пощенска банка" продаде портфейл от задължения по кредити и кредитни карти на физически лица за 143.6 млн. евро (280 млн. лв.) на специализираната фирма за събиране на вземания "ЕОС Матрикс". Това са съобщили от финансовата институция пред "Капитал Daily".

Сделката е рекордна по размер на пазара е част от тенденцията банките да изчистват балансите си от лоши кредити преди стрес тестовете през тази година. Този тип пакетни сделки, които са най-вече за потребителски заеми, дават възможност на кредитните институции да се фокусират върху основната си дейност, като прехвърлят събирането на вземанията на компании, специализирани в този бизнес, пояснява изданието.

Досега най-голямата сделка между банка и фирма за събиране на вземания, правена на пазара у нас, беше за портфейл от 50 млн. евро кредити на физически лица. Тя беше сключена през октомври миналата година между "Ти Би Ай кредит" и местното поделение на чешката APS.

Пакетът заеми на "Пощенска банка" е почти три пъти по-голям.

В съобщението си за сделката с "ЕОС Матрикс" от "Пощенска банка" акцентират върху това, че купувачът на портфейла е част от германска компания, която работи по международни стандарти и най-добри практики в областта на управлението на вземания и комуникацията с потребители.

"Реално за клиентите няма никаква промяна - само юридическа смяна на името на кредитора в договора им. Те, както и досега, ще получават същите услуги при същите условия", посочват от "Пощенска банка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама