Джон Кери: Сирия е най-опасната страна за журналисти за 2015-а

10:44, 29 яну 16 / Свят 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви Сирия за най-опасната страна за журналисти за 2015 година, предаде ТАСС. По време на церемония за откриване на нова сграда на вестник „Вашинтон пост“ той каза, че през изминалите 12 месеца най-много репортери са намерили смъртта си именно в близкоизточната страна.

"Миналата година 71 журналисти са убити по време на изпълнение на задълженията си, близо 200 са били вкарани в затвори. Най-опасната страна е била Сирия", каза топ дипломатът на Щатите.

Според него преди време по-голямата част от журналистите са загубвали живота си, вследствие на случайност - попадали са под под кръстосан огън или са активирали противопехотна мина. Сега обаче около две трети от журналистите, загинали от насилствена смърт, са били нападнати заради написаното от тях или за да бъдат заставени да замълчат за събития, на които са станали свидетели. Кери каза още, че повечето случаи убийците на журналисти не биват откривани.

"Сега, през XXI век, една шеста от хората в света живеят в страна, където медиите са истински свободни", допълни Джон Кери.

Доклад на "Репортери без граници" от декември показва, че общо 110 журналисти са убити миналата година във връзка с тяхната работа или по неизяснени причини. 67 от тях са атакувани, когато са били на работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама