Ваньо Танов видя яростна съпротива на монопола в горивата

10:06, 29 яну 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Който иска да поддържа монопол, използва всички средства. Ако в една държава производител има и търговска верига, ясно е, че ще се стреми да извлича максимална печалба. Затова е тази яростна съпротива". Така шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов коментира ситуацията с пазара на горивата в България.

"Не може един от търговците да внася горива и да ги предлага на пазара на много по-ниски цени от останалите и това да се приеме без съпротива", обясни той пред “Нова телевизия”. И допълни: “Виждате какво се случва…”, индиректно намеквайки за взрива в аптека на бизнесмена Веселин Марешки, който откри своя верига бензиностанции с чувствително по-ниски цени.

“Задачата на агенция "Митници" е да създаде равни условия за всички в този бизнес, за да има конкуренция”, посочи директорът.

Той определи като необясним огромният скок на приходите от акциз. “Рекордните над 4.565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж”, допусна Танов. “В развитите държави отбелязват ръст 0.2%  до 1-2%. У нас увеличението за година е 11.8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани”, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама