Общинският съвет в Балчик брани с декларация съда си

08:24, 29 яну 16 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съвет в Балчик прие декларация, с която се противопоставя на плановете на Висшия съдебен съвет да закрие Районния съд в Балчик. В нея се казва: „С настоящата декларация, ние общинските съветници в Общински съвет Балчик,  изразяваме своето категорично несъгласие, гражданско възмущение и протест срещу намерението за промяна структурата на съдебната система и създаването на нова съдебната карта, приети от ВСС с Решение по Протокол № 40/15.07.2015 г., които биха довели до лишаване на гражданите от съдебна институция  в града.

Правораздаването в гр. Балчик е с над 147-годишна история.   

Ние категорично сме против евентуалното преустановяване дейността на един съд с дългогодишна традиция. Това би довело до дефицит на държавност в общината - културен, исторически и туристически район в Североизточна България.

На територията на община Балчик са разположени третият по големина в Република България курортен комплекс Албена; Курортна зона Тузлата с изграден санаториум, световно известен с лечебно профилактичната си дейност. Между гр. Балчик и КК Албена е разположена 10 км. ивица от вилни зони. По-голяма част от селата са курортни, а през летния сезон населението се увеличава многократно. Общината е привлекателна дестинация за туризъм и постоянно обитаване от много чужденци.

Населението на Общината намира своето препитание в единствената за Европа мангановата мина; Държавна психиатрична болница „Карвуна"; летище, което е в процедура за въвеждане в експлоатация за чартърни полети с държави от ЕС и извън Еврозоната; товарно пристанище и Общинско яхтено пристанище, посещавано от международни яхти и регати; предприятия от хранително-вкусова и лека промишленост, няколко голф игрища.

По брой население община Балчик се нарежда на трето място в областта.

Темповете на развитие през последните години в социалноикономическата сфера, изразяващи се в реализация на множество инфраструктурни проекти, развитието на туризма и строителството, засиленият стокооборот, търговията на недвижими имоти, водят до необходимост от предоставяне на съдебни услуги.

Преместването на съда ще ограничи и лиши жителите на общината, и особено най-уязвимите сред тях, от възможността да ползват юридически, съдебни и административни услуги. Ще се утежни бюджетът на отделния гражданин, ще се намалят съдебните производства и много престъпления ще останат ненаказани. Достъпът до правосъдието ще е свързан с повече време, разходи за пътуване и отсъствие от работа. Ще се накърнят правата на хората от общината. Ще се задълбочат процесите на миграция на населението към по-големите градове и ще се окаже необратим отрицателен ефект върху демографските и социално-икономическите процеси в района.

Водени от интересите на своите граждани, заявяваме, че описаните по-горе отрицателни ефекти са абсолютно неприемливи и настояваме за запазване на РС Балчик на съдебната карта на Република България.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама