Сергей Лукянчук: Очакваме 10% ръст на руските туристи

07:53, 29 яну 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10% ръст на руските туристи в България прогнозира за идващото лято Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Спадът на руски туристи през миналата година в страната ни е бил около 20 на сто, заяви дипломатът. 

"Вървят консултации между Министерството на туризма в България и ръководителя на Ростуризъм Олег Сафонов по повод предстоящото очаквано увеличение на руски туристи в България. Тук обаче трябва да се има предвид и капацитетът, който има България. Знаем също, че през 2015 година туристи от други страни компенсираха отсъствието на руски туристи - от Полша, Германия, Скандинавия. Интерес има, още повече има и дългогодишни традиции. Това, което руснаците търсят, е подобряване на организацията на услугите и нови предложения, в това число един от факторите, който ще окаже влияние е и факторът безопасност", каза Ликянчук, цитиран от "Стандарт".

Консулът съобщи още, че областите Екатерининбург и Калининград са заявили желание и вече е подписано намерението за чартърни полети до България. "Така че минимум два ще има и се очакват още 6 чартърни линии допълнително, като не изключвам, че те могат да станат и редовни линии до България, но това е решение на ниво Междуведомствена комисия", допълни дипломатът.

По отношение на спада на туристи от Русия у нас дипломатът коментира, че факторите, които оказват влияние, са много - не само това, което предлагат на пазара Египет и Турция, а най-вече икономическите фактори. Той заяви, че няма ръст в търговския стокообмен между двете страни, но добави, че много активно се коментира между двете държави организацията на детския отдих.

"През 2015 година се отчете спад в интереса и сделките с недвижими имоти от руски граждани в България, който стигна до 30%, смело може да се каже. Сега зная, че спадът е спрян и дори самите българи проявяват интерес и купуват недвижими имоти по Черноморското крайбрежие, но икономическата ситуация, мисля, че въведе пауза на този пазар", коментира Лукянчук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама