Одобриха проекти, насочени към опазване паметниците на културата в Сливенско

07:35, 29 яну 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас Пенка Кирилова представи акценти в политиката по заетост през 2016 г.

Общият бюджет на Националния план за действие по заетостта за 2016 г. е 73 млн. лв. за 21 хил. лица.

Към момента е стартирала програма „Клио“, насочена към опазване паметниците на културата, като за област Сливен са одобрени 4 проекта.

По програмата за продължително безработни лица, насочена към общини, обявили бедствено положение, в област Сливен няма одобрени проекти.

По Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“ в област Сливен скоро ще започнат работа 71 лица.

По програма „Мелпомена“, насочена към намаляване на безработицата сред културните дейци, се осигуряват 7 работни места в Кукления и в Драматичния театър на Сливен.

За първи път се дава възможност за аутсорсване на услуги за безработни лица. За целта ще се предоставят суми за „подкрепена заетост“ на регистрирани фирми-посредници за безработни лица, които срещат най-големи трудности при устройване на работа, поради това, че са с висока степен на инвалидност, други проблеми или са от най-рисковите групи. Средствата ще се отпускат на фирмите посредници, които са ги устроили на работа на несубсидирано работно място, след като са ги подпомогнали с услуги, консултирали, включили в обучения и др. и са постигнали повишаване на тяхната пригодност за заетост.

Ще продължат да се приемат и регионални програми за заетост, макар че ще се прилага нов подход при разработването, одобряването и финансирането им.

Новост е, че при НП „Помощ за пенсиониране“ вече всички безработни лица над 58 г., независимо от стажа си, ще могат да се включат в програмата.

Пет проекта на социални партньори (АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и Подкрепа) за обучения по търсени професии на пазара на труда с последваща субсидирана заетост вече са одобрени.

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през миналата година стартира схема „Младежка заетост“. До момента за област Сливен има 241 заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места за 789 лица, а са устроени на работа 215.

По схема „Обучения и заетост на младите хора“ целевата група са младежи до 29 години. Участници по нея са работодатели от реалния сектор, общини и общински предприятия. Поради изключителния интерес и достигане размера на заделения финансов ресурс към 25.01.2016 схемата беше преустановена за кандидатстване от страна на общините и на общинските предприятия. Заявки се приемат до изчерпване на финансовия ресурс само от работодатели от реалния сектор.

Схемата „Обучения и заетост за безработни лица над 29 г.“ е насочена към продължително безработни лица с основно или по-ниско образование и такива над 54-годишна възраст. Ще могат да кандидатстват работодатели от реалния сектор, общини и общински предприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама