Търговище празнува Освобождението си

07:20, 29 яну 16 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Търговище отбелязва 138-та годишнина от Освобождението си.

Тържествата започват в 11 часа с официално издигане на националния флаг на площад "Свобода, откъдето ще тръгне празничното шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот, който се намира пред Археологическата експозиция. Там ще бъдат поднесени венци и цветя, а след това загиналите за Освобождението на града ще бъдат почетени пред морената във възрожденския квартал Варош. В старата църква ще бъде отслужена литургия, а точно в 12 часа ще прозвучи камбанен звън от двата православни храма.

Вечерта проявите продължават с факелно шествие, организирано за поредна година от група родолюбци, като този път в него ще се включат и учениците от Първо основно училище "Христо Ботев". В 19 часа в Драматичния театър ще започне специално подготвения спектакъл-възстановка „Януари – 29“. В интермедията ще вземат участие родолюбците от Патриотичен клуб „Възраждане“, скаути от Втора гимназия, дамски хор "Златна Лира", Кукления театър  и читалището в кв. „Въбел“. Водът е свободен.

Като част от празничните прояви в Регионалния исторически музей  се откри изложба „За свободна България”. Гостува Национален военно-исторически музей-София. Експозицията показва униформа на опълченски унтерофицер, отличителни опълченски знаци, ордени и медали, грамоти и свидетелства на опълченци, както и знамето на горнооряховските въстаници, а също и картини отразяващи събития от Руско-турската Освободителна война. В изложбата са включени образци на оръжия от руското и турско въоръжение, както и това на българските опълченци. Хода на бойните действия са илюстрирани чрез богат снимков и документален материал.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама