Румяна Ченалова: Цацаров нареди на Владимира Янева да осъди Цветанов

23:21, 28 яну 16 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осъждането на Цветан Цветанов не е случайно. Това каза бившият съдия Румяна Ченалова в ефира на бТВ, която по-рано беше обещала пред медиите да разкрие интересни неща около това дело, след като излезе и решението на трета инстанция.

Главният прокурор Сотир Цацаров е поставил Владимира Янева да избира дали да остане на поста като председател на Софийския градски съд (СГС), заяви Ченалова. Когато делото срещу Цветан Цветанов е влязло в съда, Цацаров е заявил на Янева, че ако иска да бъде шеф на съда, Цветанов трябва да бъде осъден. 

Ченалова също е била помолена да разговаря със съдията, на който е било разпределно делото, но тя е отказала.

Двете присъди на бившия вътрешен министър Цветанов бяха четени в два последователни дни. След оправдателната му присъда от съдия Любомиров, на следващия ден ДАНС е иззела записи от камери от съда и са извършили проверки, припомни Ченалова.

Аферата "Яневагейт" и нови записи с Ченалова

За аферата "Яневагейт" тя категорично заяви, че не е правела записите между нея и бившия шеф на СГС Владимира Янева. Тя не може да отговори кой стои зад реализацията им. Относно как е разбрала за записите между нея и Янева, тя каза, че й са се обадили и са я попитали как се чувства.

Съдията е разбрала по-рано днес за нови записи, публикувани в "ПИК", в които е участвала и тя. Тя се пита защо би се обадила да разказва за неин разговор с някоя врачка точно на "ПИК", на "Труд" или на други медии, свързани с депутата Делян Пеевски.

Янева и Пеевски са били много близки, като почти всяка седмица са се срещали, заяви Ченалова. Според нея не е редно по този начин да се обвързват изпълнителната и съдебната власт.

Познавайки Владимира Янева и виждайки начина на управление и контактите, които тя има с властта, Ченалова е нямало пред кого да каже за нередностите, на които е била свидетел пред да бъде "опраскана". Тя знае, че изявленията на френския посланик за "гнилите ябълки" в съдебната система не са били случайни. Ченалова е сезирала ВСС за определени действия на члена му Галя Георгиева, с което съветът е приел, че съдията си прави отвод по дисциплинарното й производство, обясни тя.

Ченалова е възмутена от първата експертиза върху записите, която сочи, че "има маркери от СРС-та и опити тези маркери да бъдат заличени". При последващата експертиза не е станало ясно от кого е изготвена, какви въпроси са поставени пред нея. "Те се задават от определни лица и искат определени отговори, които могат да игнорират другите", допълни тя. По нейните думи от експертизата е станало ясно само че са рязани някакви части от разговорите, от което се твърди, че са манипулирани.

СМС-а до Борисов

По темата със скандалния СМС, изпратен на премиера Бойко Борисов по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), тя смята, че е трябвало незабвано да бъде извършена проверка от членовете на съвета. Според нея не може един служител да изпраща СМС-и до изпълнителната или законодателната власт и да проследява как някой излиза и се обажда на някого, а след това го разгласява чрез СМС.

"Единици в този ВСС са хората, които открито коментират съществуването на лобита", отбеляза тя.

Делото за убиеца от "Соло"

За убиеца от дискотека "Соло", на която Ченалова е дала малка мярка, тя заяви, че би постановила същия акт, като Апелативния съд е променил решението й след медицинска експертиза. Прокуратурата не е била поискала от съда забрана на това лице да напуска страната. "Досъдебното производство беше водено изключително формално и некачествено", отбеляза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама