Музеят на религиите остава на Стара Загора

20:06, 28 яну 16 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Музеят на религиите (бившата Ески Джамия) остава държавна собственост. Това става ясно от определение № 74 на Връховния касационен съд от днес.

Производството е образувано по касационна жалба на Мюсюлманско изповедание срещу решение на Софийски апелативен съд от 2015 г., с което е обезсилено изцяло решение на Софийски градски съд от 2003 г., оставено е без разглеждане искането на Мюсюлманско изповедание за установяване на правоприемственост между вероизповеданието и описани местни поделения, религиозни и др. юридически лица, съществували в периода до 1949 г. И е прекратено производсвото по искането.

На основание чл. 288 от Гражданско-процесуалния кодекс, Върховният  касационен съд на Република България реши: не допуска обжалване на решението на Софийски апелативен съд.

Определението не подлежи на обжалване.

Става дума за искането на Мюсюлманско изповедание за над 1500 имота на територията на страната. С решение от 18.12 2013 г. на Окръжен съд Стара Загора по дело 483/2013 бе отхвърлено искането на Мюсюлманско изповедание, че е собственик на култов комплекс «Ески джамия». След това Софийски градски съд отхвърли искането и за останалите имоти. Софийски апелативен съд потвърди решението.

Сега то бе потвърдено и на последна инстанция.

Припомняме, че стотици старозагорци излязоха на протест, против искането за вземането на Мезуя на религиите. В крайна сметка борбата завърши с победа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама