Разград отбеляза тържествено своя празник

19:45, 28 яну 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С общоградско поклонение Разград отбеляза тържествено 138-та годишнина от освобождението на града от османско владичество. Тържеството започна с факелно шествие на полковите икони, което премина през центъра на града. То бе водено от двете разградски светини - войскови икони от Руско-турската освободителна война, които бяха тържествено въведени в Мавзолея-костница на загиналите руски войни и български опълченци на площад "Възраждане".

Десетки граждани бяха дошли на площад „Възраждане”, за да отдадат почит и признание към паметта и делото на българските опълченци, към руските войници и офицери, които дадоха живота си за българската свобода.

Сред официалните гости на празника на града бяха кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов, архиерейският наместник отец Георги, районният мюфтия Мехмед Аля, кметът на побратимения град Орел Василий Новиков, представители на областната и общинската управа, десетки граждани.

В приветственото си слово кметът д-р Валентин Василев отбеляза, че денят 28 януари разделя историята на града на две – епохата на робството и тази на свободата. „Преди 138 години думите не са значели нищо, родината не би била изгубена без големите дела. Само действия, реални смели действия на хора, готови на саможертва са били оръжието, което е донесло свободата”, отбеляза той. „Нека отдадем почит днес, но и ежедневно да си припомняме, минавайки покрай Мавзолея – костница защо е построена и какво символизира. Нека не забравяме и да предаваме историята на нашите деца”, допълни кметът.

Бе прочетен и поздравителен адрес от президента на България Росен Плевнелиев. Поздравителни адреси по случай Деня на Разград бяха получени и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на туризма Николина Ангелова, евродепутата Мария Габриел, народните представители от Разградския избирателен район, областни управители и кметове на общини, представители на институции и фирми, и др.

Деца и възрастни сведоха глава и се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението на Разград. Цветя на признателност пред Мавзолея - костница на загиналите руски воини и български опълченци бяха положени от името на министър- председателя Бойко Борисов, общината и Общинския съвет, областната администрация, политически и обществени организации, признателни граждани. Празникът на града завърши с тържествена илюминация. 

По-рано днес бе отслужен празничен водосвет и панихида за загиналите руски войни и български опълченци в храм „Св.Николай Чудотворец“. Празничната програма включваше още откриване на изложба „България в блясък - Владетели и дворци на Третото Българско царство“ и традиционното парти за децата, родени на 28 януари. Празничните прояви, посветени на Деня на Разград продължават утре с концерт на Разградската филхармония. Солисти на концерта ще бъдат младите пианисти Хасани и Ибрахим Игнатови. Събитието е от 18 часа в залата на Общинския културен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама