С пълно единодушие бе приет бюджетът на Община Добрич за 2016 година

19:41, 28 яну 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 40 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Общинският съвет на Добрич прие бюджета за 2016 г. Той възлиза на 49 356 636 000 лева. От тях 28 269 011 лева са приходи за делегирани от държавата дейности, а за местни дейности парите са 21 087 625 лв.

Зам.-кметът по финанси Елка Димова обясни, че субсидията в бюджета на Общината е над 50 процента и Добрич е една от общините, които в много по-малка степен разчитат на собствените си приходи.

Има леко увеличение във всички пера, което е свързано основно с компенсиране на увеличението на минималната работна заплата, както и някои други увеличения в единните стандарти за издръжка. Намаление има единствено при патентния данък на база реалното му изпълнение и прогнозите за бъдещи постъпления, както и за туристическия данък. Запазва се нивото на планираните приходи от наеми. Предвид слабото изпълнение на плана за приходите от продажба на нефинансови активи, ще се работи активно, за да се постигне подобрение.  Планират се 70% от миналогодишния приход, при изпълнение 30% на този приход през 2015 година.

Най-голям дял в разходната част има образованието, за което ще се изразходват 43 % от средствата. Димова припомни, че през тази година се предвижда детските градини да имат определени бюджети, в рамките на които ще работят, като по този начин се подготвят за преминаване на делегирани бюджети. Следващият по големина дял в разходната част е за жилищно строителство, опазване на околната среда и чистота – 23 %. Стана ясно, че 800 000 лева са заложени рехабилитация на улици.

В залата бяха представени и предложенията на постоянните комисии, които касаят отпускане на допълнителни 300 000 лева за спорта, заделяне на средства за допълнително подпомагане на семействата с репродуктивни проблеми, за увеличаване на средствата за издаване на книги от местни автори и за финансиране на инициативи на гражданите и др. Елка Димова увери, че, съобразно изпълнението на приходната част, ще бъде направена актуализация на бюджета и преди края на полугодието. Тогава ще могат да бъдат включени за финансиране още дейности, предложени от постоянните комисии или гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама