СЗО: Вирусът „Зика“ е новата глобална заплаха

17:52, 28 яну 16 / Свят 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща идния понеделник, на която ще бъде определено дали разпространението на вируса „Зика“ представлява нова световна заплаха, съобщават световните агенции.

По изчисленията на организацията в пика си епидемията ще обхване между 3 и 4 милиона души по света, съобщава "Ройтерс". Засега най-голям е бумът в Бразилия, където през 2015 г. са регистрирани първите заразени за региона. Прогнозата на Организацията е, че болните там ще достигнат 1.5 милиона.

Днес, на среща в Женева генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че вирусът "Зика", който се разпространява от комари и е свързан с родилни дефекти и неврологични проблеми, се разпространява изключително бързо. Засега заразата е достигнала предимно до страните от Латинска и Централна Америка, като общо 23 държави са засегнати. (Това са: Барбадос, Боливия, Бразилия, Венецуела, Вирджинските острови, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Френска Гвиана, Доминиканска република, Еквадор, Колумбия, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Пуерто Рико, Салвадор, Свети Мартин, Суринам, Хаити и Хондурас).

В същото време отново в тези части на света се наблюдава учеличение на микроцефалия – бебетата се раждат с необичайно малки глави.

Най-тежко вирусът влияе на бременни жени и на плода. В резултат на това децата умират на ранна възраст или са с тежки увреждания.

Централноамериканската държава Салвадор дори издаде препоръка към гражданите си да не зачеват бебета докато епидемията не стихне - поне до 2018 г.

Незабавни действия

По-рано днес американски учени призоваха Световната здравна организация (СЗО) да предприеме незабавни действия във връзка с разпространяващия се вирус. Според учените вирусът има „взривоопасен пандемичен потенциал”.

В сряда президентът на САЩ Барак Обама прикани за бързи действия срещу болестта. Според него приоритет трябва да са разработването на кръвни тестове, ваксини и терапия. Здравните служби на Щатите  са концентрирани в потвърждаването на връзката между "Зика" и микроцефалията при новородените. Според проучването им, с темповете на разпространение на вируса, той може да достигне региони, в които живее 60% от населението на САЩ. 

Няма лекарство или ваксина срещу вируса

Към момента няма лекарство за лечение или превенция на заболяването. Взети са проби от Бразилия и в момента се анализират в лаборатории в американския щат Тексас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама