Заловиха голяма пратка контрабандни цигари за 2 млн. лв.

17:51, 28 яну 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
254 390 кутии с цигари (около 509 мастербокса) са заловени на ГКПП "Капитан Петко войвода", съобщи днес на пресконференция апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

На 26 януари за проверка от територията на Гърция е пристигнал камион цистерна "Ивеко". След извършена митническа проверка с използване на скенери и други способи и средства е установено, че в автомобила вместо декларираното вещество - 7100 кг втечнен карбон диоксид, са се намирали голямо количество цигари.

Откритите цигари са от две марки, гръцка и македонска - "Купър" и RGD. На част от кутиите е отбелязано, че са произведени в Молдова, а на останалите има само баркод.

Водачът на автомобила е бил задържан за 24 часа, вчера му е повдигнато обвинение за контрабанда по чл. 242 от Наказателния кодекс, като контрабандата е квалифицирана като такава в особено големи размери. Към момента на шофьора е взета мярка за 72 часа, предстои внасяне в Окръжния съд в Хасково на искане за постоянен арест.

Фирмата, получател на стоката, е установена по документи. Тя е димитровградска. Представляващите дружеството отричат да са очаквали такава доставка. Разследващите са на мнение, че фирмата получател е била фиктивно описана в документите, тъй като е търгувала с подобно вещество, но каналите, по които го е получавала, са били съвсем различни.

Фирмата превозвач е софийска. Не е установен неин представител, но е изяснено, че в продължение на около една година с този автомобил са извършени 20 курса в посока България-Гърция и обратно. За тези 20 курса е било посочено, че се транспортира точно карбон диоксид. Камионът, с който е извършвана тази дейност, е един и същ, но той неколкократно е бил прехвърлян от фирма на фирма. Преди последния курс от 26 януари за пореден път е била сменена собствеността му, както и регистрационните номера. В момента на територията на София тече издирване на собствениците на фирмата.

Задържаният шофьор дава неубедителни твърдения за начина, по който се е случило транспортирането на цигарите. Той твърди, че неизвестно за него лице го е наело и е поискало просто да закара камиона от Серес до Димитровград. Шофьорът казва, че няма нищо общо с натоварването на камиона, а е трябвало само да го остави на паркинг в Димитровград и да си тръгне.

Загубите за държавния бюджет от евентуалното вкарване и разпространение на тези цигари на пазара биха били близо 2 милиона лева, съобщи директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Агенция "Митници" е обезпечила цялата южна граница със сканиращи устройства. Специално на "Капитан Петко войвода" от две седмици е разположен скенер, който извършва 100-процентов контрол на всички превозни средства, които влизат на територията на страната", коментира още митническият шеф. Той уточни, че това е във връзка както с борбата с контрабандата, така и с бежанския поток, който влиза не само през Турция, но и през Гърция. "Убеден съм, че така създадената организация ще попречи на престъпните групи да безчинстват. В момента правоохранителните органи печелят битката срещу контрабандата", допълни Танов.

"Това е най-добър атестат за ползата от изградения и вече действащ център по противодействие на контрабандата в ГДБОП", заяви от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов. Той поясни, че процесуално-следствените действия се извършват от Областните дирекции на МВР в Хасково и Пловдив, както и от СДВР, като координацията на действията се осъществява от главна дирекция "Национална полиция".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама