Шофьорът с хванатите цигари пътувал 20 пъти до Гърция

17:05, 28 яну 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
39-годишният шофьор, който бе хванат с рекордна пратка контрабандни цигари в автоцистерна на ГКПП Капитан Петко войвода е изпълнил общо 20 курса до Гърция.

Арестуван е 39-годишният Петър Хубенов от първомайско село, научи Topnovini.bg. До момента той не е имал криминални регистрации.

На пресконференция днес в прокуратурата в Пловдив стана ясно, че фирмата превозвач е софийска. Не е установен неин представител, но е изяснено, че в продължение на около една година с този автомобил са извършени 20 курса в посока България-Гърция и обратно. За тези 20 курса е било посочено, че се транспортира точно карбон диоксид. Камионът, с който е извършвана тази дейност, е един и същ, но той неколкократно е бил прехвърлян от фирма на фирма. Преди последния курс от 26 януари за пореден път е била сменена собствеността му, както и регистрационните номера. В момента на територията на София тече издирване на собствениците на фирмата.

Задържаният шофьор дава неубедителни твърдения за начина, по който се е случило транспортирането на цигарите. Той твърди, че неизвестно за него лице го е наело и е поискало просто да закара камиона от Серес до Димитровград. Шофьорът казва, че няма нищо общо с натоварването на камиона, а е трябвало само да го остави на паркинг в Димитровград и да си тръгне, обясни Иван Даскалов, апелативен прокурор на Пловдив.

Загубите за държавния бюджет от евентуалното вкарване и разпространение на тези цигари на пазара биха били близо 2 милиона лева, съобщи директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Агенция "Митници" е обезпечила цялата южна граница със сканиращи устройства. Специално на "Капитан Петко войвода" от две седмици е разположен скенер, който извършва 100-процентов контрол на всички превозни средства, които влизат на територията на страната", коментира още митническият шеф. Той уточни, че това е във връзка както с борбата с контрабандата, така и с бежанския поток, който влиза не само през Турция, но и през Гърция. "Убеден съм, че така създадената организация ще попречи на престъпните групи да безчинстват. В момента правоохранителните органи печелят битката срещу контрабандата", допълни Танов.

"Това е най-добър атестат за ползата от изградения и вече действащ център по противодействие на контрабандата в ГДБОП", заяви от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов. Той поясни, че процесуално-следствените действия се извършват от Областните дирекции на МВР в Хасково и Пловдив, както и от СДВР, като координацията на действията се осъществява от главна дирекция "Национална полиция".

Очаква се, държавното обвинение да поиска мярка за неотклонение – задържане под стража на Хубенов, който е баща на 2 деца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама