Искат сливане на болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав

16:49, 28 яну 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав да се обединят в голям болничен комплекс, предлага директорът на шуменската многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) д-р Атанас Атанасов. Мотивът му е, че това е единственият начин да бъдат спасени от закриване двете болници в Нови пазар и Велики Преслав. Освен това обединеният болничен комплекс ще се договаря общо със здравната каса, ще има единна програма за развитие и бизнесплан.

Достъпът на пациентите до трите здравни заведения ще се запази, а така ще се използва по-добре потенциалът на медицинските специалисти, които и без друго не достигат. Предвижда се и създаване на структури на Спешното отделение на МБАЛ във Велики Преслав и Нови пазар.

„Това е идеята, направил съм предложението до министъра на здравеопазването, но предстоят доста стъпки преди това да се случи. Съгласуване с експерти от министерството, юридическа и икономическа обосновка, оценка на активите, решения на местните общински съвети.

И тъй като работата по търговското обединение на дружествата ще отнеме доста време, сега предлагам като първи етап да се направи преотстъпване на дейността от страна на общинските болници и регистриране на адреси на МБАЛ в Шумен в Нови пазар и Велики Преслав”, допълни д-р Атанасов.

Целта е до края на март да бъде подписан договор със здравната каса като той ще се сключи с МБАЛ-Шумен, но дейностите ще се извършват и в двете общински болници. Търговското сливане на трите лечебни заведения в болничен комплекс може да стане факт до 6 месеца, ако процедурата се задвижи сега.

 „Оптимист съм, че това ще се случи, защото имаме принципното съгласие на министерството на здравеопазването, на държавата, на общините и на голяма част от експертите, които ще развиват модела”, обясни директорът на МБАЛ – Шумен д-р Атанасов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама