Крупна схема за далавери с гориво разбиха в Пловдив

16:41, 28 яну 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крупна схема за продажба "на черно" на гориво в особено големи размери е разкрита в Пловдив, съобщи окръжният прокурор на града Румен Попов. Акцията е осъществена съвместно от ДАНС, ОД на МВР-Пловдив и агенция "Митници".

Разкрита е заровена в земята цистерна, която е била в непосредствена близост до данъчен склад на бившия завод "Балканкар Рекорд" в Пловдив. В цистерната периодично е постъпвало гориво, което не е било регистрирано в информационната система на агенция "Митници". Този тип горива са с ниска ставка и са предназначени за отопление на оранжерии и селскостопански машини. Така нареченото "оцветено гориво" е било продавано в някои бензиностанции в града под тепетата. Става въпрос за около 6 хиляди тона гориво, при чиято продажба, е избегнато плащане н а акциз в размер на  4 милиона лева.

"Тези горива са с ниска ставка.  Непрекъснато генерираха корупция и престъпност. Затова от 1 януари тази година ставката вече е уеднаквена", коментира шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов.

"Има висока степен на организираност при тази схема.Твърде вероятно е в нея да са участвали и хора, които нямат лоша обществена репутация", заяви от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов.

"Най-вероятно схемата е действала активно в периода 2013-2015 година", уточни окръжния прокурор Попов.

Извършени са  близо 20 претърсвания и  огледи на различни обекти в областите Пловдив и Пазарджик. Разпитани са над 50 лица, задържани са 4 души за срок от 24 часа.

В момента се работи по установяване на обектите, които  са ползвали нередовното гориво.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама