Нова транспортна схема, паркинги и екологични автобуси ще бъдат осигурени по проект за устойчива градска мобилност

16:39, 28 яну 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започват предварителните проучвания по проекта, с който Община Велико Търново ще развива интегриран градски транспорт и цели да постигне устойчива градска мобилност.

Старопрестолният град има гарантирано финансиране от оперативна програма „Региони в растеж” в размер на 10 милиона лева. Очакването е мярката, по която ще може да се кандидатства, да бъде отворена до края на годината.

Предпроектните проучвания ще бъдат в три насоки – изграждането на паркинги, изготвянето на нова транспортна схема и осигуряване на екологични автобуси, които се движат на ток, или т.нар. електробуси. Ще бъдат анализирани също интензивността на трафика, възможностите за промяна на посоката на движение на определени улици и насочеността на пътникопотока в масовия градски транспорт.

Стартиралото през миналата година оформяне на паркоместа в кварталите ще продължи с новите проекти за благоустрояването им. Съвместно със сектор „Пътна полиция” ще бъдат определени места за поставяне на колчета против паркиране и предпазни парапети.

Комисия вече анализира възможностите за въвеждането на еднопосочно движение по ул. „Димитър Буйнозов” в кв. Картала и за на автобусните линии към жилищния комплекс. Обсъждат се също промяна на организацията на трафика по новоизградените улици в кв. Колю Фичето, както и целесъобразно ли е обособяването на паркоместа по ул. „Арх. Г. Козаров”.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама