Остарелите сгради на РЗИ - Русе отново създават проблеми

16:26, 28 яну 16 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Полагаме големи усилия за да поддържаме сградите, в които се помещава РЗИ - Русе. Администрацията и "Радиационен контрол" се помещават в бараки на 30 години, сградата, в която са част от лабораториите и "Санитарна микробиология" е на около 100 години, всички инсталации са амортизирани и едва успяваме да ги закрепим. Имаше опасност в големите студове канализацията на места да се напука и протече, което означава да спрем работа изцяло". Това заяви на пресконференция днес директорът на Регионална здравна инспекция - Русе д-р Маргарита Николова. 

На практика дейностите на инспекцията се извършват на 5 места в града, като на повечето от тях условията са доста лоши. Д-р Николова коментира, че при топенето на снеговете от последната седмица са протекли всички помещения на "Радиационен контрол", при което са намокрени компютри, скъпа апаратура и измервателни уреди. Всяка сутрин работещите там отделят по няколко часа само за да подсушават помещенията. 

Преди около 10 години на РЗИ - Русе е предоставена сграда, за ремонтни дейности на която са вложени около 3.5 млн.лв. Ремонтите на практика са приключили, и остава да бъде закупено оборудване на стойност около 1 млн.лв. Отделно от това са необходими средства за екипиране на нови лаборатории, тъй като сегашната техника е изключително стара, амортизирана и е на практика невъзможно да бъде пренесена и използвана отново, коментира д-р Николова. 

Тя заяви, че през миналата година са изпратени няколко докладни към Министерството на здравеопазването, но финансиране така или иначе не е било отпуснато. В началото на тази година е получено искане за предоставяне на информация за капиталовите разходи на инспекцията, и в момента тази информация се подготвя. Всички останали здравни инспекции в страната са приключили с ремонтните си дейности или вече се помещават в нови сгради, единствено в Русе положението все още е трагично, констатира д-р Николова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама