Фандъкова иска от КЕВР пълна проверка на "Софийска вода"

15:59, 28 яну 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поисках проверката във връзка с намеренията на "Софийска вода" да предложат с новия бизнес план сериозно увеличение в цената на водата. Тъй като Столичната община няма достатъчно механизми, по които да проконтролира по какъв начин е направена оценка за това предложение и с какви аргументи, изпратих писмо до председателя на КЕВР за цялостна проверка. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Коментарът е във връзка с новият бизнес план на дружеството, в който се предвижда 20% увеличение на цената на водата или около 2 лв. за 1 куб. м. без ДДС. Кметът допълни, че очаква проверката да изясни както на общината, така и на гражданите какви са инвестициите какво се включва в образуването на цената на водата.

Столична община е само концедент на "Софийска вода". Комисията за енергийно и водно регулиране е органът, който контролира дружеството и взима решенията.

"Когато "Софийска вода" направи своя бизнес план той се гласува от Столичния общински съвет, но ние решения не можем да взимаме, за това и проверката е важна", посочи още кметът.

Темата за предложеното увеличение на водата беше повдигната и в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет от групата на "Патриоти за София". 

"Липсват каквито и да е основания за повишаване на цената на водата в София. Би било възможно само и единствено, ако „Софийска вода” спазва бизнес плана си и е постигнала заложените в него показатели. Това не е налице, следователно не може и да има увеличение. Ние няма да допуснем подобно своеволие", заяви Карлос Контрера.

Общинският съветник от ВМРО отправи апел към колегите си да преосмислят ползата и нуждата от концесията на „Софийска вода“ и припомни искането на партията му за прекратяването ѝ, за което бяха събрани и над 60 000 подписа. 

Групата на БСП също възропта срещу намеренията на "Софийска вода" като изтъкна "продължаващото неизпълнение на концесионните задължения от страна на дружеството".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама