Безработицата в Разградско през декември е 16.3%

15:46, 28 яну 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безработица в област Разград през декември миналата година е била 16,3%, като нараства с 0,8 процента спрямо ноември, съобщават от Регионалната служба по заетостта. Същевременно, в сравнение с декември 2014 г. равнището на безработица в региона е значително по-ниско - с 0,9 процентни пункта. 

Най-високо е равнището на безработица в община Самуил – 35,0%. Следват общините Лозница – 25,7%, Завет – 25,7% , Цар Калоян – 22,4%, Кубрат – 21,2% , Исперих - 18,2% , и най-ниско в община Разград - 8,5%.

Регистрираните безработни към края на декември в трите бюра по труда в област Разград са 8479. Броят им се увеличава с 382 в сравнение с края на ноември, което е характерно за зимния период и в края на годината.

През последния мсец на годината постъпилите на работа безработни от област Разград са 175, като близо 60 на сто от устроените са жени. Заетост е осигурена и на 38 продължително безработни, както и на двама  с намалена трудоспособност от областта.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 85 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други 28 са наети по програми за заетост през декември.

Общо обявените през декември свободни работни места от работодатели на територията на областта са 134.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика бележи спад в сравнение с ноември и се изразява в заявените общо 84 места в бюрата по труда. Те са предимно от частния сектор и в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от държавното управление (30), преработващата промишленост (22), административните и спомагателните дейности (9), хотелиерството и ресторантьорството (6), операциите с недвижими имоти  и селското стопанство (по 3) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Разград през декември са заявени 50 работни места – по схемата „Младежка заетост” по ОПРЧР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама