ВАС подкрепи БАС относно конкурса за „паяците” в Слънчев бряг-запад

14:55, 28 яну 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) e оставил в сила Решение на Бургаския административен съд (БАС), с което се отхвърля протеста на Окръжната прокуратура срещу Решение на Общинския съвет в Несебър да отдаде чрез конкурс дейността по репатриране на МПС в зона Запад“ на курортен комплекс Слънчев бряг. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Съгласно приетото на 11 април 2012 г. решение на Общинския съвет в Несебър и проведената тръжна процедура, на 5 юни същата година между морската община и фирмата „Транс груп 2012“ ООД е сключен договор за три години. Според неговите клаузи Община Несебър е определила длъжностни лица, които да нареждат да бъдат премествани превозните средства.

Окръжната прокуратура в Бургас обаче протестира решението на ОбС-Несебър пред съда и поиска то да бъде обявено за нищожно, като изтъкна доводи за делегиране на публични функции и правомощия на частна фирма извън държавната администрация.

Друга причина за протеста бе правото на собственост върху земята в зона „Запад” на курорта. Според прокуратурата решението на ОбС касае собствеността на друг субект - търговското дружество.

Административният съд е приел, че предмет на решението е отдаването чрез конкурс на дейността по принудително преместване на моторни превозни средства в Слънчев бряг. Сключеният договор с фирмата възлага само функции по фактическото преместване на автомобилите, като разпореждането за това се осъществява от служител на общината.

Съдът не е обсъдил въпроса относно правото на собственост върху земята, като е преценил, че процесната дейност е съобразена с правомощията на администрацията, стопанисваща пътя по смисъла на чл. 168, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.

Административен съд в Бургас е направил извод, че решението на ОбС-Несебър не е нищожно и е отхвърлил протеста на прокуратурата.

ВАС е намерил решението на бургаските си колеги за валидно, допустимо и правилно, поради което го е оставил в сила.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Припомняме, че „паяците” на „Транс груп 2012“ бяха замесени в постоянни скандали през лятото в Слънчев бряг. Туристи се оплакваха, че служителите на частната фирма ги рекетират. Плащането за освобождаването на репатриран автомобил ставало на око, като на място се решавало дали глобата е 50, 100 или 150 лева. Когато „жертвите“ си платят, им се давало копие от протокол за осъществено преместване на неправилно паркирано пътно превозно средство. В него дори се отбелязва, че по време на вдигането на автомобила не е направена снимка, с която да се докаже, че сте нарушител.

Превозните средства се извозвали в паркинг, намиращ се на няколко метра от полицейското управление в Слънчев бряг. Дори и собствениците на колите да намерят паркинга, трудно могат да се ориентират дали това е правилното място, тъй като по оградите му висят табели, че се приемат автомобили по 2 лв. на час. Снимането на обекта е строго забранено и това се следи зорко от няколко здрави момчета на входа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама