Община Шумен не си плащала данъците с години, дължи 1.8 млн. лв.

14:39, 28 яну 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 години община Шумен не е плащала собствените си данъци за недвижими имоти и такса битови отпадъци. Задълженията са в размер на 1 800 099 лв.

През текущата година община Шумен ще предприеме действия за погасяване на старите задължения за периода от 2011 до 2015 г.

Сумата бе посочена от общинското ръководство на днешната сесия след приемането на бюджета на общината за 2016 година.

От тези задължения за минали години ще се платят 97 хил. лв. за данък недвижими имоти и 257 хил. лв. за такса битови отпадъци.

Това обясни заместник-кметът Татяна Костова.

Тя допълни, че по закон следва да се изплатят най-старите задължения.

Но тези суми трябва да се заложат в бюджета за тази година.

Данък сгради е местен данък, при който сумата влиза пак в общинската хазна. Такса смет е с целеви характер и трябва да се използва само за дейности по чистотата.

На въпрос дали това е нормално община да не плаща данъци Костова отговори, че това не е нормално, но и не е прецедент. “Проблемът го има в много общини, не е за първи път, повтаря се в много общини. Но се оказва, че не сме и от общините, които са взимали мерки  и са изпълнявали закона.”

Тя допълни, че обявяват дължимите данъци, защото по този начин изпълняват обещанията си за прозрачност в управлението и поетата отговорност към гражданите.

“Въпросът е принципен. Общината никога не е плащала данък сгради и такса смет за собствените си сгради. Вероятно е имало аргументи, но ги знаят предишния кмет, предишният заместник по финанси, предишния Общински съвет”, заяви Иван Йонков, който бе заместник-кмет по строителство и екология в предходното управление.

“Мога да кажа, от спомените, които имам от преди три месеца, че на приходната служба на Община Шумен беше възложено да подготви тази част от финансовата справка. Следващата администрация, в случая е тази, но и ако беше предишната, пак щеше да ги заложи в приходната и разходната част на бюджета. А защо досега не е плащано? Ами защото министерството на финансите не го е искали настоятелно, а сега казаха, че трябва да се случва и се случва”, коментира още Иван Йонков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама