Активистка на „Фемен“ се „обеси“ заради иранския президент в Париж (снимки)

14:36, 28 яну 16 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Активистка на украинското женско движение „Фемен“ протестира полугола, висейки на въже от парижки мост, срещу посещението на иранския президен Хасан Рохани в Париж, предадоха световните агенции.

Жената изпрати послание до лидера на близкоизточната страна, като опъна огромен транспарант, гласящ: „Добре дошъл, Рохани, екзекуторе на своодата“. Надписът беше разпънат на пешеходен мост над река Сена, близо до емблематичната за френската столица Айфелова кула.

Целта на демонстрацията е феминистката организация "Фемен" да привлече вниманието върху големия брой екзекуции в Иран. Активистката, която висеше от моста, каза, че групата е организирала "публичното обесване", за да привлече вниманието върху екзекутираните по политически причини и да окаже натиск върху френския президент Франсоа Оланд да повдигне въпроса за човешките права на срещата си с Рохани.

Иран е една от страните в света с най-често прилагане на смъртното наказание, като пред него е единствено Китай, сочат данни на "Амнести интернешънъл". Повечето екзекуции в Иран са свързани с трафик на наркотици, отбелязва Асошиейтед прес. Припомняме, че посещението на Рохани в Рим скандализира италианската общественост. Заради визитата му голи римски статуи бяха покрити, а на вечерята му с премиера Матео Ренци не бе сервиран алкохол. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама