Финансират професионалните гимназии във Варна

14:17, 28 яну 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще финансираме професионалните гимназии в страната и във Варна и така ще осигурим подкрепа за бизнеса и инвестиции, за да произвежда държавата повече кадри в определени сектори, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна. 

Учебните заведения в предложения списък са с индикативна стойност над 12 млн. лв. Те са част от гарантирания ресурс от над 130 млн. лв. за образователна инфраструктура в цялата страна. Тези средства са допълнителни, извън гарантирания за Варна бюджет от 84 млн. лв., в който е предвидено обновяването на над 10 училища и детски градини. 

С допълнителните 12 млн. лв. ще бъдат финансирани още 10 професионални гимназии с направление икономика, туризъм, електроника.

В тях ще инвестираме не само в ремонт и енергийна ефективност на самите сгради, но и в специализирано оборудване на лаборатории, където учениците да провеждат практически занимания, подчерта регионалният министър. Тя напомни, че общината има резервиран бюджет в Оперативна програма ”Региони в растеж“ 2014-2020.

С тези средства по линия на Приоритетна ос 1 на програмата ще бъдат финансирани проекти за развитие на градската среда, енергийна ефективност, образователна инфраструктура и др. Министърът информира, че Варна е във финалния етап от разработването на инвестиционния си  план, след което ще може да възлага обществени поръчки за реализация на проектите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама