Великотърновският общински съвет прие новия бюджет за 2016 година

14:11, 28 яну 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 81% одобрение Общинският съвет прие новия бюджет на община Велико Търново от 64 млн. лв, което е с 5% повече спрямо 2015 г.

С 10% се увеличават средствата за делегираните държавни дейности, които ще се ползват за образование, здравеопазване, социални дейности и култура. 3% е ръстът на местните, дофинансирани от републиканския бюджет дейности. Прогнозирано е намаляване с 5,8 милиона лева на дълговете по заеми от банки. Оптимизират се разходите на общинската администрация.

„Новият бюджет е балансиран, разумен, изпълним и социално-ориентиран. Ще се изпълнява при много по-слаб финансов натиск във връзка с изпълнението на европроектите. С успешното им приключване администрацията доказа, че Общината е готова за новия програмен период. Не искаме да пропуснем нито една възможност за кандидатстване по новите програми, затова е заложено поемането на общински дълг в размер на 2,4 милиона лева”, коментира Даниел Панов. Тези средства са с цел авансово финансиране и други ангажименти на Общината по нови проекти.

Гласувана бе и инвестиционната програма на Община Велико Търново, която е в размер на 10,1 милиона лева и е съизмерима с тази на Стара Загора. Близо 330 000 лева са предвидени за реконструкция на улична мрежа в населените места, още 400 000 лева е размерът на програма „Местни инициативи”. 300 000 лева са заделени за културния календар на общината, а 70 000 лева – за фонд „Ин Витро”. Неусвоените средства от предоставените средства за капиталови разходи не се губят, а могат да бъдат разходвани през настоящата година, предвид целите на отпускането им.

По думите на кмета града  Даниел Панов, финансовото състояние на Община Велико Търново остава стабилно и са  взети мерки за ограничаване на разходите. Моментният дисбаланс при касовото изпълнение на Бюджет 2015, свързан с предварителните разплащания към изпълнителите на проектите, ще бъде коригиран при пълното възстановяване на средствата от еврофондовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама