Ивайло Калфин разкри по какъв начин хората с увреждания ще се връщат на работа

13:28, 28 яну 16 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в системата за отпускане на инвалидни пенсии ще работи успешно за реинтеграцията на хората с увреждания и за по-бързото им връщане на пазара на труда. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин на пресконференция по повод предлаганите промени за реорганизация на ТЕЛК и трудовата интеграция на хората с увреждания.

Припомняме, че тази седмица здравният министър Петър Москов обяви предложението, според което системата за отпускане на инвалидни пенсии ТЕЛК ще се разпадне като отделна комисия. Експертизата за здравословното състояние на хората с увреждания ще се изготвя от квалифицирани лекари. След като медиците определят здравословното състояние на пациентите след инвалидизация експертизата ще се праща по електронен път в социалните служби. Там втора комисия ще определя степента на увреждане на базата на професионалната сфера на пациента.

По думите на социалния министър новата методика е положителна стъпка напред за хората с увреждания, защото така ще се изготвят индивидуални предписания за всеки пациент. Според него това ще даде възможност за осигурените хора в трудоспособна възраст да се върнат на работа и отново да се социализират.

"Променяме методиката. Говорим за остатъчна функционалност на хората. Целта е да се дават индивидуални предписания за всеки човек с увреждане. Новата система ще се прилага за тези хора, които им предстои издаване на ТЕЛК или подновяването му.Тя ще облекчи и ускори процеса за издаване на ТЕЛК. Идеята е да се индивидуализира преценката за всеки човек. Когато увреждането на този човек не му пречи да бъде напълно функционален на работното си място, принципът на инвалидна пенсия изчезва“, обясни пред медиите Ивайло Калфин.

Той подчерта, че хора с намалена трудоспособност, преминали през експертна комисия за определяне на работоспособността, ще бъдат с определена работна функционалност и преценка за условията на труд. Според него, комисията ще прецени, а не работодателят, дали човекът с увреждания може да работи на настоящата си работа, или може да изпълнява друга дейност.

След обществено обсъждане, законовите промени ще влязат за обсъждане в Народното събрание, като това трябва да стане преди лятната ваканция на депутатите, обясни здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама