С вял дебат съветниците приеха бюджета на община Шумен

13:06, 28 яну 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти без дебати съветниците приеха бюджета на община Шумен за 2016 година.

Предложеният от администрацията бюджет бе подкрепен от 33-ма съветници, един – Добрин Чайлев гласува „против”, а седемте съветници от БСП се въздържаха.

По време на кратките дебати общинските съветници от БСП Иван Йонков и от ДПС Метин Джамбазов заявиха, че не трябва да се пренебрегват селата и ремонтите по улиците в тях, а в бюджета няма заделени средства.

На това кметът Любомир Христов отговори, че не са загърбили селата, но в момента има много други плащания по проекти и сключени договори от предходни години.

ГЕРБ продължава политиката си да не подкрепя продажбата на общински земи, каза проф. Добрин Добрев.

Изявлението му бе във връзка с опасенията, изказани от Добрин Чайлев от Атака, че има заложени големи продажби на земи и сгради общинска собственост.

На това изявление кметът Любомир Христов също отговори, че става въпрос за терени, които са общинска собственост, стоят запустели или сгради, които се рушат и те трябва да се предложат на пазара, за да може в тях да се инвестира, защото общината няма как да ги стопанисва.

Общинският съветник от РБ Иван Ламбов предложи сред приоритетите на бюджета освен социалния сектор, образованието и инфраструктурата да влезе и икономическото развитие на общината. Освен това Ламбов предложи да бъдат заложени повече пари в бюджета на Общинския съвет, защото този не позволява на общинските съветници да работят активно и да са в помощ  на администрацията. Кметът Любомир Христов отговори, че при актуализация на бюджета може да се заложат още средства в бюджета на Общинския съвет.

Предложение бе направено от председателя на комисията по просвета и образование Живка Тонева да се заложат 10 хил. лв. за закупуване на бяла техника за детските градини при евентуално повреждане на такава и 20 хил. лв. за огради на детски градини „Братя Грим” и „Слънце”.

Живка Тонева предложи и 8-те хил. лв., които първо бяха за ремонт на читалище в Салманово, след това пренасочени за свлачището на улица „Дедеагач”, да останат за ремонт на читалището в село Царев брод.

„Навсякъде има нужда читалищата да се стегнат. Не бива да се работи на парче. С тези 8 хил. лв. може да не направим нищо. Текущите нужди ще се коментират в движение, отговори Найден Косев.

Кметът Любомир Христов допълни, че имат куп докладни от кметове на села, в които се искат суми за течащи покриви и други ремонти.

Макрорамката на проектобюджета на община Шумен за 2016 г. е в размер на 58 396 422  лв., от които приходи с държавен характер 34 320 519 лв. и с местен характер 24 075 903 лв.

Заложените средства за зимно поддържане и снегопочистване са 176 300 лв. Очакваните данъчни приходи са 8 370 000 лв., а неданъчните приходи – 15 410 110 лв.

Община Шумен запазва стойностите на местните данъци и такси през 2016-та.

Непроменен остава както данък сгради, така и тези за придобиване на движимо и недвижимо имущество. В същия размер остава и най-голямата такса, събирана от гражданите – тази за смет. Няма да се пипат и таксите за детските градини и яслите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама