ВСС с опит да задължи Захариева да им дава отчет

12:50, 28 яну 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) направи странен опит да задължи министъра на правосъдието да им представя отчети с кого се среща и какво говори в Брюксел. Това се случи по време на днешното редовно заседание на Съвета. А екзотичната идея дойде от Милка Итова и Мария Кузманова на предходно заседание на комисията “Международна дейност” към ВСС.

"Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува може да я обсъдим на заседанията на Висшия съдебен съвет”, нахока ги Екатерина Захариева.

Пред медиите Захариева добави, че информацията, която се изпраща на Европейската комисия, се събира от всички институции, които имат ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка. Коментарът й дойде в отговор на нападките на медии, близки до Делян Пеевски, както и на членове на мнозинството на Съвета, според които бившият правосъден министър Христо Иванов “носил доноси” на Европейската комисия и по тях е бил подготвен изключително критичният към ВСС и прокуратурата доклад. “Абсурдно е. Това твърдение е обида към самата Комисия и към българските институции”, заяви Захариева. Тя допълни, че винаги, когато българските министри се срещат с представителите на европейските институции, са давали обективна информация.

И обясни, че от миналата година има практика информацията, която се праща към  ЕК, да се праща и към българските институции. "Така че ВСС знаят какво се изпраща. Моята молба беше да не се спекулира с това, а да направим ясен план за действие по отношение на препоръките", обясни Захариева.

Правосъдната министърка каза, че вече е разработена таблица, която ще бъде изпратена до всички отговорни по доклада на ЕК институции. В тази таблица те ще трябва да напишат какво смятат да предприемат по препоръките на Брюксел и в какъв срок.

"Утре свикваме за първи път съвета по актуализираната стратегия за съдебна реформа, на който ще се направи отчет на напредъка по стратегията, ще представим таблицата и ще помолим всички ангажирани да я попълнят в кратки срокове", каза Захариева.

По повод призива на Брюксел за независимо разследване на аферата "Яневагейт" Захариева припомни, че ВСС е прекратил проверката и всичко остава в ръцете на прокуратурата.

Съветът и днес няма да разглежда доклада на ЕК, стана ясно от заседанието. Кадровиците обаче взеха решение, че днес ще вземат решение кога да го направят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама