Липсата на ученици отново е във фокуса на план-приема за средно образование в Област Русе

12:34, 28 яну 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демографската криза и намаляващият брой ученици в Област Русе отново бяха залегнали като трайна тенденция в план-приема за средно обрзование за учебната 2016/2017 г. Той бе представен и приет на днешното заседание на Постоянната комисия по заетост. Заседанието бе водено от зам.-областният управител Станимир Станчев, а на него присъстваха представители на ресорните институции, специалисти от русенски общини и представители на бизнеса. 

План-приемът бе представен от Цветослав Димитров, началник отдел "Инспектиране и организационно-методическа дейност" в РИО - Русе. Той обърна внимание, че поради демографски и миграционни процеси в областта, и тази година се очертава да има недостиг на деца в определени училища. При предстоящия прием учениците ще са с около 824 по-малко от предходната година. Дори при пълна реализация на план-приема, отбеляза Димитров, ще има недостиг на 183 деца. 

Според направените проучвания учениците на този етап предпочитат обучение в профилирани паралелки пред това в професионални гимназии. В този смисъл, Димитров категорично заяви, че се търси баланса, отчитайки статистиката, с оглед формиране на ефективен прием както след 7 клас, така и след 8 клас.

Бяха отчетени и положителни тенденции, като продължаващото взаимодействие с бизнеса и съобразяването с неговите потребности. 

При последвалата дискусия бяха обсъдени належащи въпроси от страна на институциите, като ръководителят на Регионалното статистическо бюро Галина Ханджиева обърна внимание на продължаващата практика в гимназиите предпочитаните паралелки да бъдат раздувани до 35 ученика, а при други да няма ученици за формиране. Цветан Димитров обясни, е това е нормативно разрешено, и се случва в паралелки със задочна или вечерна форма на обучение, като при дневната форма на обучение максимумът е 26 ученика. 

Бе поставен и въпроса дали се следи професионалното развитие и реализация на завършилите вече младежи. Според администрацията, да се поддържа база данни с подобна информация е трудно, но пък от друга страна има много фирми, които подават информация за необходими специалисти за стажове и практики в техните производства, като в немалка част от случаите завършващите младежи биват приети на работа. 

Проф. Иван Евстатиев, директор на Центъра за кариерно развитие към Русенски унвиерситет, обърна внимание, че много от фирмите, с които висшето училище си партнира, имат голям интерес към много от завършващите професионалните гимназии. Той обаче отбеляза, че трябва да се търси баланс между търсените от учениците специалности, и необходимите на бизнеса специалисти, тъй като често точно там се получават големи разминавания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама