С 30% се е увеличила търговията между България и Италия

12:10, 28 яну 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
19 млн. евро са инвестирали италиански компании в България през 2014 година. За периода 1996–2014 г. сумата доближава 1,5. млрд. евро, което нарежда Италия сред десетте най-големи инвеститори у нас. Тази статистика обобщи президентът Росен Плевнелиев по време на среща с италианския си колега Серджо Матарела, съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Плевнелиев е на двудневно посещение в Рим, където ще обсъди визията за бъдещето разширяване на Европейския съюз и отношенията със съседните на ЕС страни. Плевнелиев изтъкна още, че 30% е увеличението на двустранната търговия между България и Италия, което прави апенинската страна втория по големина търговски партньор на България в Европейския съюз след Германия.

Енергетиката е една от важните теми на срещата между Плевнелиев и Матарела. Подписването на инвестиционното решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, в което участва и италианска компания, е реална стъпка към диверсификация на енергийните доставки, посочи президентът Плевнелиев.

Двамата президенти обсъдиха и миграционната криза в Европа, както и терористичните заплахи. Според италианския държавен глава липсата на обмен на информация в Европейския съюз е довела до едни от най-сериозните терористични атаки. Според Серджо Матарела Европа трябва да инвестира в засилването на контрола на външните си граници, а не отделните страни да затварят своите граници и да се компрометира Шенгенското пространство. Президентът Росен Плевнелиев обясни, че подходът трябва да е към интеграция на бежанците и връщане на икономическите мигранти по родните им места.

Българският държавен глава покани италианския си колега на посещение в София. Последната подобна визита е от преди 10 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама